Hlavní obsah

Pokles testosteronu ovlivňuje i velikost pohlavních orgánů muže

Novinky, Dana Sokolová

Není žádným tajemstvím, že sexuální funkce mužů klesá s věkem, což je dáno především poklesem hladiny testosteronu. Problémy se objevují jak u erekce, tak při dosahování orgasmu, ale i u poklesu objemu spermatu či jeho kvality. Málokdo si však uvědomuje, že kvůli věku jistých změn dosahuje i vzhled, zakřivení, velikost či citlivost penisu.

Foto: Profimedia.cz

Pro sexuální život je nejdůležitější schopnost uspokojit svůj protějšek, k tomu muž rozhodně nemusí být na vrcholu své sexuální výkonnosti a ani k tomu nepotřebuje velký penis.

Článek

S věkem u penisu dochází ke dvěma zásadním změnám vzhledu. Jednak se postupně mění zabarvení žaludu a pak také dochází k postupné ztrátě ochlupení.

"Jak ubývá testosteron, vzhled penisu se postupně začíná vracet do období před pubertou - kdy postrádal především ochlupení," potvrzuje sexuolog a editor amerického odborného magazínu Sexuální medicína Irwin Goldstein.

Problémy s velikostí

Může docházet i ke zmenšení penisu, nicméně nejedná se o nic tak dramatického.

"Pokud má penis třicetiletého muže ve ztopořeném stavu délku 15,2 cm, tak v šedesáti nebo sedmdesáti letech se tato délka zkrátí maximálně o 1,5 - 2 centimetry," upozorňuje Goldstein.

Kolem čtyřicítky může také docházet ke zmenšení varlat. Zatímco ve třiceti má mužské varle v průměru tři centimetry, v šedesáti pak už jen pouhé dva. Ale ani tentokrát se nejedná o nic strašného.

K mnohem většímu zmenšení penisu i varlat dochází víceméně opticky, a to pokud muž přibývá na váze. Čím více se hromadí tuk v dolní části břicha, tím se zdá penis menší. Podle amerického lékaře Ronalda Tamlera může dokonce obrovské břicho penis pohřbít úplně.

A proto by i tento fakt měli mít muži na mysli, pokud nehledí na svou váhu a pyšní se pivním pupkem či celkovou nadváhou. Ubližují tak nejen svému zdraví, ale i mužství.

Nebezpečné ucpávání tepen

Z pohledu zdraví je mnohem nebezpečnější ukládání tukových plástů v malých tepnách penisu, které mohou způsobit jejich ucpání a následně omezit funkci penisu.

K anatomickým i funkčním změnám penisu pak může docházet i díky usazování kolagenu v tkáni penisu. Pokud se kolagen v tkáni hromadí nerovnoměrně, pak může docházet k zakřivení penisu.

Obvykle se jedná o tzv. Peyroneovu chorobu, která z doposud neznámých příčin postihuje muže ve středním věku a projevuje se bolestivou erekcí či neschopností pohlavního styku. Pomáhá pouze ošetření laserem či chirurgická operace.

Proměny nemusí mít žádný vliv na sexuální život

Přestože stářím dochází k anatomickým změnám pohlaví, nejedná se o žádnou tragédii, která by musela za každou cenu zničit sexuální život muže. Přestože tyto změny mohou ovlivnit erekci, libido i ejakulaci, k poklesu sexuálního uspokojení dochází obvykle minimálně.

"Starší muži většinou zmenšení svých pohlavních orgánů ani nezaregistrují a rozhodně mu nepřičítají své sexuální problémy. Většina z nich si je vědoma, že dnešní medicína zmůže mnohé a existuje řada možností, jak vyřešit jednak problém s erekcí, tak s chutí na milování," říká Goldstein a dodává:

"Pro sexuální život je nejdůležitější schopnost uspokojit svůj protějšek, k tomu muž rozhodně nemusí být na vrcholu své sexuální výkonnosti a ani k tomu nepotřebuje velký penis."

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuolog Radim Uzel: Syndrom malého penisu

Přeměřování pohlavního údu a vzájemné porovnávání jeho rozměrů patří ke koloritu pohlavního dospívání. Řada hochů má v pubertě obavy z nedostatečnosti svého...

Syndrom pánských sprch se týká většiny mužů

Sebevědomím mužů hned tak něco neotřese. Pánové však mají jednu slabinu, která se jich dotýká téměř vždy - své mužství. Přestože je většina mužů s velikostí...

Výběr článků

Načítám