Hlavní obsah

V Česku začal týden prevence proti rakovině děložního čípku

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen - hned po rakovině prsu. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. V Česku tuto smutnou diagnózu vyslechne každý rok více než 1000 žen a více než 400 pacientek kvůli této nemoci zemře.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu děložního čípku způsobují kmeny sexuálně přenosného papilomaviru. Odborníci zjistili, že stejné kmeny tohoto viru způsobují i vzácnější rakovinu penisu. Vakcína je proto vhodná nejen pro dívky, ale i pro chlapce, ta se ale velmi málo využívá.

Článek

I to je důvodem, proč se od 23. do 29. ledna již popáté v Česku uskuteční Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku. Pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku (ECCA) proběhne u nás i v dalších zemích EU řada vzdělávacích aktivit, jejichž cílem je informovat ženy a dívky o příčinách rakoviny děložního čípku a především o možnostech její prevence. Ty spočívají v kombinaci pravidelných gynekologických prohlídek a očkování.

Podle odhadu je v Česku proti rakovině děložního čípku naočkováno zhruba 12 % žen a dívek. Odborníci se shodují, že s ochranou proti této nemoci je vhodné začít ještě před začátkem sexuálního života, kdy je účinnost očkování nejvyšší. V českých podmínkách tak doporučují očkování ideálně mezi 13. a 15. rokem.

Informovanost je stále malá

„Ačkoliv mnoho dívek a žen má již o rakovině děložního čípku poměrně vysoké povědomí, informovanost o možnostech prevence a přístup k vlastnímu zdraví jsou stále nedostatečné. Přitom právě pro prevenci tohoto nádorového onemocnění máme v rukou velmi účinné nástroje,“ říká zástupce jednoho z českých členů Evropské asociace proti rakovině děložního čípku a vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry, RNDr. Ruth Tachezy.

Příčinou rakoviny děložního čípku jsou lidské papillomaviry (HPV), přičemž nejvíce nebezpečné jsou zejména HPV viry typů 16 a 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku. „Dívky mohou přijít do kontaktu s HPV viry velmi brzy, prakticky již při prvním pohlavním styku. Infekce přitom může v těle přetrvávat několik let bez jakýchkoliv příznaků. Je proto vhodné začít s prevencí co nejdříve.

Přednádorové stavy rakoviny děložního čípku mnohdy diagnostikujeme u velmi mladých žen, které teprve plánují založit vlastní rodinu. Pokud by tyto mladé ženy měly dříve možnost být vakcinovány, pravděpodobně by se tomuto onemocnění vyhnuly,“ říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol MUDr. Lukáš Rob.

„Papillomaviry jsou zodpovědné za celou řadu nemocí, rakovina děložního čípku je však bezesporu nejzávažnějším onemocněním způsobeným HPV, které představuje pro pacientku nejen velkou zdravotní, ale i psychickou a sociální zátěž,“ dodává Rob.

Nejúčinnější formu prevence rakoviny děložního čípku představují pravidelné lékařské prohlídky (1x ročně) v kombinaci s očkováním. Co se týče edukace o výhodách očkování, zásadní roli hraje pediatr, kterého dívka navštěvuje v rámci pravidelných prohlídek v dětství a dospívání.

Symbolem je perla

Symbolem boje proti rakovině děložního čípku je i letos brož ve tvaru Perly moudrosti. Všichni zájemci mohou svou podporu vyjádřit zároveň podepsáním celoevropské petice (www.cervicalcancerpetition.eu).

Svůj podpis už k petici připojilo téměř 300 tisíc Čechů.

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku u nás tradičně proběhne pod záštitou zástupců českých členů ECCA. Kampaň podpoří i Liga proti rakovině a společnost GlaxoSmithKline.

„Je prokazatelné, že očkování je nejúčinnější před začátkem sexuálního života dívek, proto doporučujeme začít s vakcinací před 15. rokem života,“ uvádí MUDr. Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám