Hlavní obsah

Přípravky na hubnutí mohou způsobit i přibírání na váze

Novinky, kaz

Mnohé z nás, kdo jsme již zažili pocit bezvýchodnosti při shazování nadbytečných kilogramů, napadlo, zda by nám třeba nemohly pomoci podpůrné doplňky stravy na hubnutí. Nutriční poradci radí, že než zobat tyto pilulky či se prolévat zaručenými koktejly, je lepší vyběhnout pár schodů navíc.

Pohyb je při hubnutí důležitější než stravaVideo: Novinky

 
Článek

Výběr přípravků na hubnutí, které můžete zakoupit bez předpisu, je široký. Obézní jedinci sahají po jakémkoliv zaručeném prostředku na zhubnutí, ideálně, kdyby shazování kil nebolelo. Co říkají na doplňky stravy odborníci?

Foto: Profimedia.cz

"Redukce nadváhy je zlatým dolem pro farmaceutický průmysl, to je nesporné. Výrobci proto trh neustále zahlcují novými přípravky s látkami, které by měly pomoci snížit chuť k jídlu, stimulovat rozklad tuků, ovlivnit termoregulaci nebo blokovat trávicí enzymy, aby omezily využitelnost živin," zamýšlí se nad tématem odbornice na výživu Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Sporný je účinek obsažených látek

Výběr doplňků stravy je široký. Patří sem přípravky s chromem, zinkem, L-karnitinem, C. L. A., rozpustnou vlákninou inulinem, výtažky z ananasu nebo zeleného čaje. Podle Galové je účinnost většiny těchto látek sporná, a pokud byla prokázána, ještě to nezaručuje, že jejich přítomnost v doplňcích stravy reálně pomáhá hubnout.

Úpravu jídelníčku a pohyb tedy žádnou pilulkou nenahradíte a změna životního stylu se stále ukazuje jako jediný přijatelný způsob, jak může zdravý člověk zredukovat svoji hmotnost na vysněnou ideální váhu,
Kristýna Galová z brněnského Institutu kompliment

„Obsah určité látky může znamenat zvýšení výdeje energie, ale jde o nepatrné hodnoty, které v celkovém denním výdeji energie nemají žádný význam,“ tvrdí Galová.

Foto: Profimedia.cz

I při hubnutí ve dvou platí, že nás sportování musí bavit. Jinak u něj nevydržíme

„Žádné podpůrné prostředky proto nedoporučujeme. Když klienti při vstupní konzultaci uvedou, že užívají doplňky stravy nebo léky na hubnutí, snažíme se s nimi dohodnout, aby je v průběhu redukčního programu neužívali a po jeho skončení porovnali dosažené výsledky při hubnutí s podpůrnými prostředky a bez nich. Výsledky ukazují, že změnu stravovacích návyků a navýšení pohybu žádnou pilulkou nahradit nelze," doporučuje poradkyně Galová.

Zhubnutí po vysazení podpůrných prostředků

Jako příklad, kdy se vysazení všech podpůrných prostředků pozitivně odrazilo na shození nadbytečných kilogramů, Kristýna Galová uvedla klientku Institutu kompliment. Třicetiletá Janka si dala předsevzetí, že zhubne. Nakoupila různé prostředky podporující hubnutí a začala cvičit ve fitness centru. Když po měsíci žádného úbytku nedosáhla, požádala o radu odborníky.

Při vstupním bezplatném vyšetření se zjistilo, že doplňky stravy, které měly podporovat hubnutí, ve skutečnosti navyšovaly její denní příjem energie až o 1550 kJ. Jance navrhli okamžitě vysadit všechny výživové doplňky a začít intenzivní redukční program v institutu.

Kristýna Galová to okomentovala: „Lidé si většinou vůbec neuvědomují, že doplňky stravy mají také energetickou hodnotu. Když nezmění stravování a začnou užívat podpůrné prostředky (ve snaze zhubnout co nejvíce i více druhů), denní příjem energie mohou navýšit i natolik, že začnou přibírat.

Když přidají cvičení, výdaj energie zase právě těmito prostředky doplní, a proto nedosáhnou úbytku na váze. Takovéto zkušenosti mají běžně lidé, kteří začnou cvičit v různých centrech, kde jim častokrát (ani ne tak odborníci, jako obchodníci) prodají různé preparáty, jejichž účinky jsou sporné nebo dokonce ve vztahu k hubnutí kontraproduktivní.“

Vlákninu raději v přírodní formě

Částečně mohou pomoci doplňky stravy omezující chuť k jídlu, ale i to je lepší řešit přirozeně pomocí stravy. Například vlákninu je mnohem lepší přijímat v přirozené formě, ve větším množství ji najdeme v celozrnném pečivu a zelenině.

Podle Galové vláknina v žaludku zvětší svůj objem a zpomalí rozklad cukrů, čímž přispívá k regulovanému uvolňování energie a udržení relativně stálé hladiny cukru v krvi. Díky vláknině se cítíme více syti. Navíc zpomaluje vstřebávání živin a průchod potravy střevem. Chuť k jídlu můžeme částečně potlačit i díky lékořici.

Léky na hubnutí

Vedle doplňků stravy je také povolen prodej léků na hubnutí, z nichž jeden z nich je možné koupit i bez předpisu.

"Léky na rozdíl od doplňků stravy rychlost hubnutí mohou ovlivnit, ale jejich užívání bývá často spojeno s nežádoucími účinky, mnoho z nich bylo zakázáno pro negativní vliv na zdraví. Zkušenosti mnoha lidí jsou navíc takové, že po lécích buď nezhubli vůbec, nebo shodili jen několik kilogramů a poté se jim redukce váhy zastavila," varuje Kristýna Galová.

Anketa

Zkusil/a jste někdy prostředky na hubnutí?
1. Ano, zhubla jsem jen díky nim
10,1 %
2. Ano, ale zhubla jsem díky cvičení
8,1 %
3. Ano, doporučuji je
0,8 %
4. Ano, ale byly to vyhozené peníze
45,9 %
5. Ne
16,5 %
6. Ani by mě to nenapadlo
13,3 %
7. Nehodlám hubnout
5,3 %
Celkem hlasovalo 1576 čtenářů.

Látky nejčastěji obsažené v doplňcích stravy

Chrom by měl mít pozitivní vliv na zvýšení citlivosti inzulinových receptorů, s čímž souvisí zvýšení účinnosti inzulinu při regulaci cukru v krvi. Existují vědecké výzkumy, které tento účinek chromu potvrdily, jiné ale účinek neprokázaly. Proto zůstává efekt chromu na hubnutí diskutabilní. Navíc může fungovat jen tehdy, když jej máme nedostatek.

Chitosan se propaguje se jako vychytávač tuků v přípravcích na redukci váhy. Podle vědeckých studií je nemodifikovaný chitosan schopný absorbovat 30 kilokalorií z původního množství energie přijaté ve stravě během celého dne. Modifikovaný chitosan dokáže absorbovat množství látky odpovídající 6násobku jeho hmotnosti. Protože množství chitosanu v tabletách na hubnutí je řádově v desítkách miligramů, podobně je to i v množství absorbovaného tuku. Vliv na energetickou bilanci tedy není nijak velký, což potvrdily uskutečněné studie.

Výtažky ze zeleného čaje - Čaj obsahuje kofein, který působí na organismus stimulačně. Taktéž má malý termogenní účinek. Ve velkých množstvích výtažky ze zeleného čaje snižují LDL cholesterol a zvyšují buněčný metabolismus, proto i energetický výdaj. Ten ale není tak velký, aby vám zaručil hubnutí. Při nadměrném příjmu čaje se spíše než štíhlosti můžete dočkat bolestí žaludku nebo bušení srdce.

Karnitin zajišťuje přenos mastných kyselin z tuků do mitochondrií, které zabezpečují přeměnu energie. Svým účinkem tedy podporuje využití energie z tuků. Asi čtvrtinu karnitinu si tělo vytvoří samo, zbytek přijímáme stravou (pokud jíme dostatek plnohodnotných bílkovin). Výzkumy nepotvrdily, že by samotné užívání L-karnitinu, a to ani ve vysokých dávkách, mělo vliv na redukci hmotnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám