Hlavní obsah

Jak se po dietách vyhnout jo-jo efektu

Novinky, kaz

Už jste zkusili tukožroutskou, ovocnou, zeleninovou a mnohé další diety, a stále nic. Ba naopak, rychle shozená kila se vracejí stále rychleji s každou další dietou. Odborníci na výživu mají několik tipů, jak se takzvanému jo-jo efektu při snižování hmotnosti vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Strašák zvaný jo-jo efekt číhá za každou dietou, při níž kilogramy ubývají příliš rychle.

Článek

Všichni ti, kdo buď hubnou poprvé, nebo si kolotočem hubnutí a přibírání již prošli, by měli vědět, jak se takzvanému jo-jo efektu vyhnout. Podle odbornice Gabriely Knosové z brněnského Institutu kompliment tento nepříjemný důsledek nesprávně držené diety dokáže totiž zmařit nejen váš sen o štíhlejší postavě, ale také vám to zavaří do budoucna.

Co je jo-jo efekt

Jo-jo efekt je většinou důsledkem rychlých nebo jednostranných diet, při kterých organismus strádá. Typický průběh bývá tento: ve snaze zbavit se nadváhy co nejdříve jíme méně, než bychom měli. Případně se stravujeme nepravidelně nebo nekvalitně.

Foto: František Petrák, Právo

Ředkvičkové suflé

"Organismus na to zareaguje přepnutím do šetrného režimu, omezí spalování živin a hubnutí se zpomaluje. Protože se tělu i přesto nedostává životně důležitého energetického paliva – glukózy, musí si ji vytvořit z vlastních zdrojů. Vedle tuku použije také aminokyseliny ze svalových vláken. Ubýváním svalové hmoty se dále snižuje klidový metabolismus. Abychom přinutili tělo k dalšímu hubnutí, musíme ještě více omezit příjem energie," doplnila výživová poradkyně Knosová.

Bez pohybu místo svalů nabíráme zpět tuky

Zároveň upozornila, že takový režim se nedá vydržet. Když se zvýší energetický příjem, a nemusíme se zrovna přejídat, kila jsou brzy zpět. Bez cvičení však nenabereme zpět svalovinu, ale bohužel tuky.

"Váha se může vyšplhat na původní hodnotu, nebo nás tělo může odměnit i nějakým tím kilem navíc," varuje Knosová. Upozornila také, že objemově budeme pravděpodobně výraznější.

Jedno kilo tuku není jedno kilo svalů

"Udává se, že přibrání jednoho kilogramu tuku se na velikosti tělesných partií projeví 1,5krát více než přibrání jednoho kilogramu svalu. Jako by to nestačilo, dalším problémem je, že tělo si naše hubnoucí experimenty pamatuje a příště už kila navíc nebudeme redukovat tak rychle a jednoduše," zdůraznila Knosová, ale dává zároveň naději všem klientům a klientkám, již se snaží o úspěšné shození nadbytečných kilogramů.

„Tři čtvrtiny klientů, kteří k nám přicházejí hubnout, si již prošlo neúspěšnými dietami. Většina z nich tedy zná jo-jo efekt velmi dobře a chtějí mu napříště předejít,“ říká Gabriela Knosová z Institutu kompliment.

Jo-jo efekt i po akupunktuře, kurzu hubnutí i dělené stravě 

Příběh čtyřiatřicetileté Zory dokládá pravdu o tom, že hubnutí je během na dlouhou trať.

Jak potvrdila výživová poradkyně Gabriela Knosová, paní Zora si kvůli častým dietám zpomalila metabolismus.

"Bylo potřeba zvolit individuální přístup a zejména změnit životní styl, aby jí vyhovoval a dokázala se po ukončení redukce váhy stravovat racionálně. Problém dřívějších diet byl v tom, že jí neukázaly, jak se stravovat po dietě, proto vždy sklouzla ke starým návykům, například nedokázala kontrolovat příjem sladkostí. Během programu se mimo jiné naučila, jak připravovat jídlo nejen dietně, ale také chutně, a jak dostat pod kontrolu dříve nezvladatelné chutě na sladké.“

Naučme se jíst vydatně, chutně, přesto racionálně

Při racionálním stravování, stejně jako při dietě, je třeba kontrolovat denní příjem energie, množství přijatých tuků a jednoduchých cukrů.

Odborníci doporučují přijímat pestrou a vyváženou stravu, která má optimální poměr všech základních živin, minerálních látek, vlákniny a obsahuje ochranné látky, jako jsou vitaminy, enzymy. Příjem energie by měl být pravidelný, ideálně 3 až 5krát denně.

Základem jídelníčku by měly být (stejně jako při redukční dietě) potraviny s nízkou energetickou denzitou, nízkým a středním glykemickým indexem, obsahem kvalitních tuků a bílkovin, dostatkem vlákniny, radí odborníci. Potraviny s vyšší energetickou denzitou, vysokým glykemickým indexem a nezdravé potraviny bychom měli konzumovat příležitostně a v malém množství.

Jak předejít jo-jo efektu

  • Nehubněte příliš rychle. Zdravá redukce váhy je podle odbornice z Institutu kompliment 0,5 – 1,5 kg týdně v závislosti na počáteční hmotnosti, trénovanosti, věku, dědičnosti a pohlaví.
  • Váš jídelníček musí být vyvážený. Jinými slovy, nejde jen o dostatek přijatých kalorií, ale tyto kalorie musí pocházet z látek, které tělo potřebuje. Při redukci váhy byste měli přijmout 25 - 30 % energie z bílkovin 25- 30% z tuků a 50-55 % ze sacharidů. Zároveň pamatujte na dostatek vlákniny, vitaminů, minerálních látek a tekutin.
  • Jezte pravidelně, nejlépe 3- 5x denně. Pravidelné stravování pomáhá udržet pocit sytosti a tím předchází hladu, a současně podpoří výdaj energie a udržuje metabolizmus aktivní.
  • Cvičte. Tělesným pohybem podpoříte spalování tuků, získáte dobrou kondici a pevnější svaly. Navíc předejdete ubývání hmotnosti ze svalové tkáně.
  • Připravte se už během diety na to, jak se budete stravovat po ní. Nemálo z nás odrazuje od hubnutí přesvědčení, že když jednou začnu, musím se omezovat natrvalo, jinak se kila vrátí.

Pravda je ale taková, že pokud jsme dodržovali zásady zdravé redukce váhy, po redukční dietě bychom měli navýšit energetický příjem až o 40 procent. Neměli bychom si to však plést s návratem ke starému režimu, který nás k nadváze dovedl. Měli bychom přejít na tzv. racionální stravování, kdy se můžeme najíst chutně, moderně, v obvyklém množství a občas si dopřát i nějaký ten menší hřích, aniž by se to odrazilo na hmotnosti.

S úpravou jídelníčku připraveného individuálně a každému "na míru" poradí odbornice z brněnského Institutu kompliment na www.komplimentinstitut.cz.

Reklama

Související články

Chcete zhubnout? Zkuste tipy celebrit

S novým rokem přišlo i období nových předsevzetí. Podle většiny průzkumů po celém světě je jedním z velmi častých přání začít cvičit a upravit svou váhu. Pokud...

Výběr článků

Načítám