Hlavní obsah

Každá minuta mimo pracovní stůl snižuje riziko obezity a infarktu

Pokud vaše pracovní doba zahrnuje sezení u počítače a došlo to už tak daleko, že posíláte mailem i otázky kolegovi u vedlejšího stolu, vězte, že neděláte dobře svému zdraví. Kdybyste se totiž zvedli od pracovního stolu a šli problém vyřešit ústně, výrazně byste tím snížili riziko infarktu.

Foto: Profimedia.cz

Nemailujte kolegovi ze stejného pracoviště, ale dojděte za ním. Zlepší to vaše zdraví.

Článek

Nová studie vás samozřejmě nemá navádět k flákání se po kanceláři, ale k tomu, abyste se párkrát za den zvedli od stolu alespoň na jednu minutu. Nová studie totiž prokázala, že ti jedinci, kteří dělají během dne pravidelné přestávky trvající nejméně minutu, jsou méně ohroženi obezitou a vysokým tlakem.

Vědci z australského Queenslandu pozorovali zvyky 4757 osob po dobu jednoho týdne. Každý účastník měl na kyčli připevněný akcelerometr, malé zařízení, jež měřilo, kolik času jeho nositel tráví chůzí a během. U každé osoby pak byly zjišťovány: velikost pasu, krevní tlak a hladina C-reaktivního proteinu v krvi, která je často vysoká právě u lidí s rizikem srdečních onemocnění.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří tráví na svých nohou více než dvě hodiny denně, mají sklon mít menší obvod pasu, a to až o 4 centimetry vůči těm, kdo jsou více sedaví. Mají také nižší tlak. Zároveň je u nich mnohem nižší riziko rozvinutí vážných kardiovaskulárních chorob.

Studie byla uveřejněna v časopise European Heart Journal.

Reklama

Související články

Každý pátý Čech je už obézní

V Česku stále přibývá lidí, kteří mají problémy s kily navíc. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je už obézní. Tento trend vyšvihl Čechy až na samotný...

Výběr článků

Načítám