Hlavní obsah

Jak se zbavit pískání a hučení v uších

Novinky, Bohumila Kunertová

Pískání či hučení v uchu rozhodně nepatří mezi oblíbené stavy. Čas od času to jistě zažil každý, jsou ale i tací jedinci, kteří pískáním v uších trpí pravidelně. Jistě by vám řekli, že by kolikrát udělali cokoli, aby se toho zbavili. Možná budou moci vyzkoušet nový způsob, s kterým nyní přišli britští odborníci - pronikavou hudbou.

Foto: Profimedia.cz

Kombinace pronikavého zvuku a stimulace nervů prý dokáže odstranit pískání v uších.

Článek

Jak sami vědci tvrdí, možná našli způsob, jak nadobro udělat z pískání v uších problém minulosti. Jak dokládají, jen v Británii trpí těmito opakovanými stavy stovky až tisíce Britů.

Při úspěšných testech na krysách byli schopni zastavit otravné pískání v uších, a to stimulací nervů na krku (vagus nerv) malou elektrodou, přičemž testovaným subjektům do uší zároveň hrála pronikavá hudba.

Technika, která podle odborníků "restartuje" mozek, bude podle serveru Daily Mail během několika měsíců připravena k testování na lidech.

Pískání nebo hučení může postihovat jedno či obě uši a je nejčastěji popisováno jako pronikavý zvonivý či pištivý zvuk, ale také chrastění, pípání nebo návalovité hučení.

Většinou se tento stav projeví po vystavení osoby velkému hluku, který ničí buňky ve vnitřním uchu, které přenášejí zvukové signály do mozku. Vědci se domnívají, že se při takovém stavu mozek snaží nahradit poškozené buňky a proto začne vysílat domnělé zvuky. Dalšími příčinami tohoto stavu může být také zranění či přirozené stárnutí.

Restartování mozku

"Na rozdíl od jiných metod se nesnažíme tento problém nijak maskovat," uvedl vedoucí studie doktor Michael Kilgard. "Naše metoda jednoduše při stavu pískání v uších přeladí mozek opět do stavu, kdy pískání přestane. Při stimulaci nervů jsou totiž vypouštěny chemikálie, které dokáží změnit mozkové obvody.

Stejná stimulace proběhne při testování lidských pacientů na terapeutických sezeních v rozmezí několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sluch se začíná zhoršovat ve 40 letech

Poruchy slyšení, nedoslýchavost, šumy a hluchota, to nejsou starosti, které řeší pouze starší ročníky. Stále více se tyto zdravotní komplikace týkají střední...

Výběr článků

Načítám