Hlavní obsah

Kdy je dobré hubnout pod dohledem lékaře

Právo, Petr Veselý

Rozhodli se shodit kila, ale není to pro ně jednoduché. Mají totiž diabetes, vysoký krevní tlak, příliš mnoho nadbytečných kil, artrózu nebo další zdravotní potíže. Potřebují dohled lékaře. Jak to mají udělat?

Článek

Lucie Menclová (41) z malé obce u Českého Brodu začala nejvíc přibírat, když se půl roku starala o dceru, které při autonehodě praskly čtyři obratle na páteři.

„Měla jsem doma šestnáctileté mimino,“ říká s odstupem. Aby zvládla náročný servis i občasné výlevy nešťastné dcery, dopovala v ledničce. Největšími favority byly potraviny se spoustou majonézy, zmrzlina, sladkosti a hlavně šlehačka.

Nadváha jí ale začala dělat problémy psychické, i zdravotní. Třeba kvůli bolestem zad a hlavy musela brát téměř nepřetržitě silné prášky. Snažila se zhubnout, ale nešlo jí to.

Chytrá mašinka

MUDr. Martina Matoulka jí doporučila známá. Pracuje v obezitologické ambulanci III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze. Vyšetřil ji a zjistil, že kromě spousty nadbytečných kil má také vysoký tlak. Vedle pomoci nutriční terapeutky potřebovala cvičení pod dohledem instruktora s medicínským školením.

V rekondičním centru VŠTJ Medicina Praha v Salmovské ulici absolvovala vyšetření na bodystatu. Tahle chytrá mašinka dokáže zjistit množství tuků, svalů a vody. Spočítá, jakou máme úroveň bazálního metabolismu (energie nutná k chodu organismu, respektive energie, kterou člověk vydává, když je v klidu). Vyšetření na ní má smysl hlavně tehdy, pokud chceme zjistit, jak se změnil poměr svalů a tuků v době, kdy se hmotnost změnila jen minimálně.

Instruktoři navíc dostávají od lékaře i základní údaje o zdravotních potížích pacienta.

Nezničit se okamžitě na první hodině

Před cvičením udělala instruktorka s pacientkou pár protahovacích cviků na prohřátí svalů. Předtím, než spustila pás, na kterém paní Lucie měla chodit, změřila jí krevní tlak a nastavila na přístroji optimální zátěž.

Tedy takovou, při které bude spalovat dost energie, ale zároveň při ní nebude přetěžovat klouby, neublíží si a neschvátí se. Nemá smysl se zničit hned na první hodině a pak se na cvičení vykašlat.

Vysvětlila jí také, jak se s přístrojem zachází, aby si ho mohla korigovat podle sebe. Na konci hodiny pacientce znovu změřila tlak. „Většina lidí netuší, kolika chyb se mohou při cvičení dopustit,“ říká Lucie Menclová.

Nemohla vůbec uvěřit, kolik jídla spořádala

Pro nutriční terapeutku poctivě zapisovala do deníku, co snědla a v jakém množství. „Když jsme to pak spolu probíraly, pořádně mě zaskočilo, jak jsem byla rozežraná,“ říká. „Nechtěla jsem tomu věřit. Myslela jsem si, že mám něco se štítnou žlázou.“

Lidé, kteří chodí hubnout a cvičit do rekondičních center spadajících pod VŠTJ Medicina Praha, mohou v konzultačních hodinách bezplatně navštívit odborníky na výživu, obezitology, diabetology a další specialisty. Na řadu věcí se ptají i prostřednictvím internetové poradny na www.medispo.net, rubrika Vaše dotazy.

Aby si ze sádla nevyrobila svaly

Když instruktorka nabídla Lucii Menclové, jestli si chce zacvičit v posilovně, moc se do toho nehrnula. „Bála jsem se, abych si ze sádlíčka nevyrobila svaly a nevypadala jak těžkotonážní atlet.“ Instruktorka jí vysvětlila, že u nich nemusí vzpírat činky. Bude využívat jenom váhu svého těla. Smyslem cviků není výroba bicepsů, ale zpevnění svalů. Tedy lepší kondice, ale hlavně lepší postavení těla a páteře.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení na rehabilitačních míčích je skvělé při artróze nebo obezitě.

Lucie Menclová shodila za čtyři měsíce 11 kilogramů. Cítí se lépe, snáz všechno zvládá. Prášky na bolest zad nebo hlavy bere dnes jen výjimečně. „Když si chci zavázat boty, už k tomu nepotřebuju kyslíkovou masku, abych to udýchala,“ žertuje. S mužem se chystá na hory lyžovat. Prostě se vrací k normálnímu životu. Cvičení ji začalo bavit. Dokonce si troufla na zumbu, která spojuje tanec s cvičením.

Nemusí si píchat inzulin

Instruktorka změřila diabetičce Aleně Poláchové (54) před cvičením a po něm krevní tlak i cukr. Žena shodila v rekondičním centru VŠTJ šest kilo za tři měsíce.

Srovnal se jí také krevní tlak a mohla přejít z inzulinu na antidiabetika, tedy tablety, které zvyšují citlivost tkání na přirozený inzulin produkovaný slinivkou. Pro diabetiky je to podobný zvrat, jako když nemocného odpojí od umělé výživy a nepřetržitého monitoringu přístrojů.

Praktické rady

Adresy zmíněných rekondičních center najdete na www.medispo.net v rubrice Kontakty. Jsou v Českých Budějovicích, Plzni, Mladé Boleslavi, Litoměřicích, a v dalších městech.

Tam, kde centra nejsou, se můžete zajímat o podobný typ cvičení prostřednictvím obezitologických, diabetologických nebo rehabilitačních ambulancí. Kontakty na obezitologické ambulance najdete na www.obesitas.cz

Ve cvičení a racionální stravě chce pokračovat. Příjemné pocity, které díky tomu má, by jí už dnes chyběly. Je klidnější, vyrovnanější a má menší sklon se přejídat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám