Hlavní obsah

Když vás v hubnutí podpoří partner, šance na úspěch se zvyšují

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podívají se po svátcích na váhu, povzdechnou si a pustí se do hubnutí. Jejich pokus končí v naprosté většině případů krachem, protože o efektivním shazování kil nic nevědí. Navíc se do něj pustí sami.

Foto: Profimedia.cz

Zvykat si na větší porce zeleniny, to bývá ve dvou mnohem snazší, než když si jeden z partnerů dá klobásu a druhý salát

Článek

Jejich šanci na úspěch výrazně zvyšuje hubnutí v partě, která člověka podpoří. Nebo v páru. V obou případech je ale rozhodující vedení odborníka, který vysvětlí efektivní způsob shazování kil a včas upozorní na chyby, jichž se dopouštějí. Jaké výhody má shazování kil ve dvou, to si lidé obvykle neuvědomí.

„Pro zaměstnanou ženu bývá jednodušší připravit stejné jídlo pro celou rodinu než jenom pro sebe,“ vysvětluje nutriční terapeutka Kornelie Holá z Prahy. To ale není jediný důvod. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy se u klientek často setkává s tím, že je pro ně mnohem těžší jíst k večeři zeleninový salát s balkánským sýrem, když na stole voní vepřová s knedlíkem a se zelím, kterou připravila pro rodinu.

A to nemluvím o situacích, kdy manžel ženu přesvědčuje, aby se na hubnutí vykašlala. Nebo trousí jakoby žertovné a ne příliš taktní poznámky o její postavě. A nenapadne ho, že tím podlamuje její odhodlání. Někdy to prý dělá i proto, že nechce, aby na rozdíl od něj shodila přebytečná kila, prostě žárlí.

Pokud celá rodina začne jíst racionální stravu, která nemá tolik kalorií, má to i další výhodu: děti se bezděčně učí tomu, jaký typ jídel tolik nepřispívá k jejich tukovým faldům a zároveň obsahuje dostatek všech důležitých látek i živin.

Foto: Profimedia.cz

Důležité není svaly jen posilovat, ale také uvolnit a protáhnout. Pokud dost pijeme, spíš se vyhneme zranění

Chlapům to jde snáz

„Připravte se, že to manželovi půjde líp,“ říká Kornelie Holá klientkám, které do její poradny přijdou i se svým mužem. Muži hubnou snáz z řady důvodů. Ty hlavní jsou tři:

1. Mají víc svalů, a tedy i vyšší bazální metabolismus (množství energie vydané v klidu a nalačno, tedy i ve spánku, tvoří navíc většinu námi vydané energie).

2. Jejich organismus není vystresovaný předchozími neúspěšnými pokusy o hubnutí, a proto při sníženém příjmu kalorií zbytečně neukládá energii do tukových zásob na horší časy, jak se tomu děje u spousty žen.

3. Váhu mužů neovlivňují měnící se hladiny hormonů, což se u žen děje třeba v období kolem těhotenství a zejména v klimakteriu. I kvůli tomu je pro ně hubnutí složitější.

Většině mužů stačí, když začnou jíst pravidelně, z jídelníčku vyřadí levné uzeniny, případně další kalorické bomby, zřeknou se večerních piv a začnou sportovat.

Úspěch manžela, radost i pro ženu

Ženy mohou deprimovat shozená kila partnerů (hubnou lépe, i když jídelníček a další věci často nedodržují tak striktně. Také je mohou provokovat k soutěžení. Odborníci na hubnutí radí spíš to, aby měly radost z každého kila, kterého se muž zbaví. Už jen kvůli tomu, že z poloviny jde o jejich úspěch: organizují nákupy, připravují jednotlivá jídla atd.

Klientům pak vysvětlují, proč by partnerkám měli říkat, že by bez nich nedosáhli toho, co se jim podařilo. A proč je důležité, aby s nimi nezávodili, ale povzbuzovali je. Zejména ve chvílích krize.

Dobrá nutriční terapeutka nabídne klientům možnost, že ji mohou v krizových okamžicích zatelefonovat a konzultovat s ní nejlepší obranu proti záchvatu hladu či mlsání. Nebo jak být na tu situaci dostatečně připravený. Totéž platí pro instruktory v kvalitním kurzu snižování nadváhy.

„Zatímco ženy přemýšlejí hlavně o jídelníčku, muži motivují své partnerky ke sportování a k aktivnímu pohybu, který jim je blízký,“ říká Kornelie Holá. „Ostatně není náhodou, že většina žen chce hubnout pomocí diet, ale muži pomocí sportu nebo cvičení. Dobré je, když to spolu propojí.“ Nedostatek sacharidů vyvolává únavu

Foto: Profimedia.cz

I při hubnutí ve dvou platí, že nás sportování musí bavit. Jinak u něj nevydržíme

Michaela Holoubková (28) z Prahy, která se loni na jaře pustila s manželem Tomášem (33) do boje s nadbytečnými kily, říká: „Nejde jen o to, že vám partner nevoní pod nosem smaženou klobáskou. Ale že se spolu s vámi učí jíst třeba daleko víc zeleniny, která má málo kalorií. Než jsme si na změnu zvykli, připadali jsme si jak králíci.“

Spolu objevovali, že kaloricky výhodná jídla nemusí být nechutná. Naučili se jíst třeba různě upravené ryby. Na některé z nich se dnes opravdu těší. Zachutnal jim také 30% eidam a hermelín. Příjemným objevem byl i špenát s těstovinami a další pochoutky.

„Prvním efektem se nestanou shozená kila, ale to, že se budete lépe cítit,“ vysvětlovala jim nutriční terapeutka Kornelie Holá. „Díky tomu můžete hubnutí snáz zvládat.“ Někdy se setkává s tím, že si klienti začnou připadat naopak unavení. Pak je nutné hned zkontrolovat, jestli dost pijí. A zda mají v jídelníčku dostatek sacharidů. Tedy dost ovoce, obilnin, brambor, rýže a dalších potravin, které obsahují cukry nebo škroby.

Klidně si dopřejí i jídlo z fast foodu

Podle Michaely Holoubkové bylo důležité pochopit, jak zásadní význam má pravidelné rozložení stravy. Proti němu se prohřešoval hlavně její muž. Člověk zároveň zjistí, že nejdůležitější není zbavit se nadbytečných kilogramů, ale změnit své tělesné míry.

Když totiž dostatečně aktivně sportuje, začnou tělesný tuk nahrazovat svaly. Hubne proto málo, brzy si však může koupit o číslo o dvě menší oblečení. Svaly navíc zlepšují jeho tělesnou kondici, pocit i bazální metabolismus.

„Ze začátku jsme se nemohli dočkat, kdy si dáme další jídlo,“ říká Míša. „Teď už jsme si na přiměřené porce zvykli. Už nás ani nenapadne sáhnout po něčem navíc. Cítíme se sytí.“

Dřív si rádi dopřávali jídlo z fast foodů. Tedy hlavně Míšin manžel. Klidně si ho dá i dnes. Je prý nesmysl si nějakou potravinu křečovitě odříkat a vyrábět si z ní zakázané ovoce, které o to víc láká. Jen se naučili, že zvýšený příjem kalorií musí snížit u dalších jídel.

Michaela shodila za tři čtvrtě roku 15 kg. V pase má o 8 cm méně a přes boky o 3 cm. Co je podstatné, objem svalů zvýšila o 10 % a množství tuku snížila o 15 %. Její muž se zbavil 22 kilogramů a v pase zeštíhlel o 22 centimetrů.

Kde zjistit víc

Pokud byste se chtěli pustit do hubnutí s partnerem, případně ve skupině, zjistíte víc přes internetové stránky: www.nutricniporadna.com, nebo www.stob.cz anebo www.klub-diana.cz. Pokud nemáte čas připravovat si méně kalorická jídla, podívejte se na www.abcdieta.cz. Nabízejí je včetně dovozu domů. Spoustu receptů najdete v knize Hubneme s rozumem, tvořivě od I. Málkové a J. Štochlové.

Mít optimální váhu, nebo se k ní co nejvíc přiblížit, to už pro ně není záležitost pouhého hubnutí. Dnes v tom vidí hlavně zdravější způsob života, který si osvojili. Společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Z diety se člověk může zbláznit

O tom, že výrazné diety a změny jídelníčků nesmí podstupovat psychicky nemocní lidé, není pochyb. Omezení příjmu živin totiž může jejich stav výrazně zhoršit....

Výběr článků

Načítám