Hlavní obsah

Jak o vánočním volnu nepřibrat

Právo, Petr Veselý

V období Vánoc a Nového roku přibere většina z nás dvě až tři kila, někteří i víc. Jak ztloustnout co nejméně, případně vůbec?

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Oříšky - jedna z největších kalorických bomb - snadno mohou obsahovat víc tuku než uzeniny.

Článek

Odborníci na shazování kil to vidí jasně. Radí dodržet šest věcí:

Jak o Vánocích ztloustnout co nejméně
1. Co nejvíc chodit ven a co nejméně vysedávat doma u televize, u které nespalujeme prakticky žádnou energii a jsme u ní navíc schopni spořádat značné množství nejrůznějších dobrot, aniž bychom si to uvědomovali.
2. Vyvarovat se co nejvíc kalorickým bombám, případně je nahradit méně vydatnými potravinami.
3. Dodržovat strategii JPP, jez jen polovinu - naložíme si normální porci a pak z ní půlku vrátíme zpět. Zbytek budeme jíst co nejpomaleji a co nejvíc si ho vychutnávat.
4. Nenechávat vánoční pečivo, oříšky, chipsy a další energeticky bohatá jídla ležet stále na stole, naopak je uklidit. Jakmile nám zůstanou na očích, budeme jim hůř odolávat. Nejlíp uděláme, když je vůbec nekoupíme a pečiva napečeme jen symbolické množství. Taková jídla lze také nahradit jablky, pomeranči, mandarinkami, prostě ovocem.
5. Ženy by se neměly zbytečně vyčerpat a vystresovat horečnatými nákupy, úklidem i vařením. Jinak se pro ně jídlo snadno stane útěchou a receptem na lepší náladu. Proto je rozumné, když do přípravy Vánoc zapojí celou rodinu. A méně schvácené si pak snáz užijí sváteční pohodu i bez toho, že se budou cpát různými dobrotami.
6. Při vaření je dobré ochutnávat jen opravdu malá sousta. Ve společnosti STOB (Stop Obezitě) požádali kdysi hospodyňky, aby dávaly stranou na talířek porci, jakou ochutnají. Některé ženy pak překvapeně zjišťovaly, že ochutnáváním bezděky spořádaly až polovinu porce, kterou si jinak běžně nakládají na talíř.

Neválet se doma

Teoreticky vypadají tato doporučení docela jednoduše, jak je ale prakticky zvládnout? Nelenošit o svátcích v křeslech a na válendách. Vytáhnout lyže, brusle nebo sáňky a užít si je. Nebo vyrazit na procházku, jít si vyfotit nějaká hezká místa, zajít na výstavu, prostě podniknout cokoliv. Každá hodina strávená venku obvykle znamená, že toho méně sníme a energii budeme spíš vydávat, než přijímat.

S obaleným kaprem do horké vody

Typickou kalorickou bombou je například klasická štědrovečerní večeře: obalovaný kapr a bramborový salát. Proto odborníci na výživu doporučují kapra nesmažit, ale podusit ho nebo upéct, ugrilovat, prostě upravit chutně a přitom tak, aby z něj nestékal tuk.

Lidé, kteří na smažené obalované rybě trvají, ji mohou na krátký okamžik ponořit do horké vody a pak nechat okapat. Je to svérázný recept, ale je samotné možná překvapí, kolik tuku zůstane v horké vodě.

Do bramborového salátu by hospodyňky neměly používat levné druhy salámu, ani relativně tučný šunkový salám, ale spíš libovou šunku. Pokud to rodina zvládne, klidně i kuřecí nebo krůtí. Uzeninami a vajíčky je lepší spíš šetřit, naopak přidat víc zeleniny. Majonézu snadno nahradí nízkotučný jogurt ochucený hořčicí. Nebo se dá tímto jogurtem nastavit. Případně použít odlehčenou majonézu light.

Netradičně, chutně a téměř dietně

Pokud nebudeme lpět na tradici, můžeme si dát pořádnou porci pstruha, candáta, štiky nebo jiné delikátní ryby dušené ve vlastní šťávě, se zeleninou i s nejrůznějším kořením, a k tomu si naservírovat třeba vařené brambory.

Pokud se po večeři vydáme do večerního města nebo do večerní krajiny, téměř jistě nahradíme kalorie z nejrůznějších pamlsků romantikou. A po té se určitě netloustne.

Na co si dávat největší pozor

Hodně kalorií má alkohol, zejména destiláty a sladké likéry. Například litr whisky, vaječného koňaku nebo becherovky má 10 000 až 13 000 kJ. Tedy zhruba tolik energie, kolik spotřebuje za den člověk s fyzicky náročnou prací.

Velmi záludné jsou různé oříšky. Deset deka obsahuje 2500 až 2900 kJ (tolik má průměrný oběd). Tedy víc než jiné profláknuté kalorické pecky typu levných uzenin nebo uheráku (100 g má 2000 kJ). V něm přitom bývá až 55 % živočišného tuku.

Bombou jsou smetanové sýry, včetně ušlechtilých plísňových sýrů. Hodně kalorií je ve sladkých limonádách a některých džusech, ale také ve vánočním pečivu. Zejména v pečivu typu oříškových rohlíčků s máslovým krémem a čokoládovou polevou.

Když toho splácáme moc

Pokud o svátcích stláskáme příliš mnoho jídla, zejména tučného a sladkého, riskujeme zažívací potíže, průjem nebo zácpu. Pomoci nám mohou probiotika. Pokud se snažíme spořádat co nejméně kalorií, jsou kvalitní potravinové doplňky s probiotickými bakteriemi výhodnější než zakysané mléčné výrobky. Neobsahují téměř žádné kalorie.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na vánoční dárky na poslední chvíli

Vánoce už jsou skutečně již za dveřmi a tak přinášíme pár tipů na dárky, které mohou potěšit vaše nejbližší. Věříme, že vám budou alespoň malinko inspirací.

Výběr článků

Načítám