Hlavní obsah

Umělé i živé vánoční stromky mohou způsobit alergii

Novinky, das

Přestože v zimě nic nekvete a člověk je přesvědčen, že bude mít od alergií na čas klid, není tomu tak. Alergie může člověka přepadnout i při vánočních nákupech či doma kvůli vánočnímu stromku.

Foto: Profimedia.cz

Alergie dokáží znepříjemnit život i o Vánocích

Článek

V obchodních centrech se během předvánočního shonu vznáší ve vzduchu spousta prachových částic. Ty se poklidně od loňských Vánoc celý rok usazovaly na uskladněné vánoční výzdobě, aby mohly být v čase předvánočním, kdy se jimi obchody zase vyzdobí, v uzavřených a málo větraných budovách vířeny klimatizací. A ten, kdo má alergii na prach, si určitě minimálně pěkně zakýchá.

"Průduškám astmatiků také příliš neprospívá kouř ze zapálených vonných svíček či krbů a alergizovat mohou i různé spreje, které mají za úkol místnosti hezky vánočně provonět. V nákupních centrech, kde se pohybuje velké množství lidí, také stoupá vzdušná vlhkost. Ve vlhku a v teple se výborně daří plísním. Jejich spory pak dokážou vyvolat i těžkou alergickou reakci," vysvětlují odborníci ze serveru Bez-alergie.cz.

Pozor na vánoční stromky

Alergie mohou způsobovat jak živé, tak umělé stromky.

Umělé stromky a vánoční ozdoby mohou dráždit alergiky, protože je na nich usazený prach. Živé stromky, ačkoli byly nařezány dávno před svým prodejem, mohou mít na sobě kromě prachu hlavně různé pyly a spory plísní.

A pokud byly chemicky ošetřovány, tak samozřejmě také zbytky různých chemických látek. To vše v kombinaci s nedostatečnou ventilací v uzavřených prostorech může vyvolat různě silnou alergickou reakci.

Reklama

Související témata:

Související články

Plísně vyvolají spíše alergii než smrt

Plísně v bytě zabily podle médií americkou herečku Brittany Murphy a pár měsíců na to i jejího manžela, scenáristu Simona Monjacka. Jsou ale skutečně tak...

Výběr článků

Načítám