Hlavní obsah

Jíst u počítače je nebezpečné, častěji se přejídáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čas na jídlo si v dnešní době nalezne málokdo a tak je už téměř samozřejmostí, že lidé snídají, svačí, obědvají u klávesnice v domnění, že šetří čas, ale i své tělo před nadbytečnými kaloriemi. Podle posledních průzkumů je tomu ale spíše naopak. Jíst u počítače je nejen velmi nezdravé, samotný akt navíc zvyšuje chuť k jídlu a nutí nás k přejídání.

Foto: Profimedia.cz

Jíst u počítače je velmi nezdravé. Málo se soustředíme na samotné jídlo a pak máme tendence se přejídat.

Článek

Nejnovější studie totiž dokázala, že lidé, kteří obědvali u počítače, se nakonec "dorazili" větším počtem sušenek než ti, kteří jedli v klidu a na jídlo se plně soustředili.

Vysvětlení tkví údajně v tom, že lidé se u počítače hůř soustředí na jídlo a potom se cítí méně sytí. Počítače nebo televize podle expertů potírají naše myšlenky na snědené jídlo, což může mít přímý vliv na přejídání.

"Domníváme se, že paměť na určitý druh jídla ovlivňuje množství a druh dalšího chodu," tvrdí Dr. Jeffrey M. Brunstrom z univerzity v anglickém Bristolu. A dodává: "Když je vzpomínka slabá, pak máme tendenci cpát se."

Lidé si ani nepamatují, co snědli

Během výzkumu se ukázalo, že skupina lidí u počítačů zkonzumovala zhruba o 250 kalorií více v sušenkách, zatímco jejich kolegové u stolu jen polovinu. První skupina si také hůře pamatovala pořadí chodů a po obědě se cítila méně sytá.

Brunstrom ale upozorňuje, že výzkum se prováděl v laboratorních podmínkách a v reálném světě mohou být výsledky ovlivněny mnoha dalšími faktory. Těmi se chce zabývat v budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé velmi často zajídají své špatné pocity

Diety mají úspěch. Nabízejí totiž iluzi jednoduchého řešení. Při hubnutí však nejde jen o počítání kalorií. Jde daleko víc emoce. O tom se ale v žádné dietě...

Jak úspěšně čelit záchvatům mlsání

Zná to každý. Občas nás začne honit mlsná tak, že splácáme kdeco. Kromě nadbytečných kil pak často zápasíme s těžkým žaludkem a spousta žen i s výčitkami...

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou...

Výběr článků

Načítám