Hlavní obsah

Zbavte své tělo kalorií z vánočního cukroví

Novinky, das

Vánoční svátky jsou za námi a s nimi i neustálé pelešení u televizních obrazovek a nezdravé pojídání cukroví. Napadlo vás někdy po snědení posledního kousku cukroví spočítat, kolik jste toho vlastně spořádali? Podle odborníků společnosti Herbalife během Vánoc sníme víc než jeden kilogram sladkostí. Takovou energii však nespálíme ani po osmi hodinách intenzivního běhu.

Foto: Profimedia.cz

Fyzická aktivita aby byla účinná by měla trvat nejméně půl hodiny a měli bychom do ní zapojit celé tělo.

Článek

Češi mají ze všeho nejraději vanilkové rohlíčky.  Celková energetická hodnota rohlíčků upečených z jednoho kilogramu surovin je 22 226 Kj. Toto množství vystačí přibližně na 50 kousků cukroví. Z výzkumů však vyplývá, že průměrný Čech sní během svátků víc jak toto množství cukroví a měl by tedy velmi přemýšlet, jak tuto energii zase vydat.

Energetický výdej při sportu je individuální. Trénovaný člověk má při stejném pohybu či sportu menší energetický výdej než člověk netrénovaný. Roli zde hraje i hmotnost. Čím víc kdo váží, tím je jeho výdej energie při fyzické aktivitě vyšší, má větší zátěž.

Nepodléhejte panice

Podle odborníků je důležité na celou situaci pohlížet realisticky a nepodléhat panice.

"Je třeba vymyslet racionální plán, metodu jak na to. A nedávat si nesplnitelná předsevzetí typu: za měsíc zhubnu pět kilogramů, zkusím tu americkou dietu, o které jsem četla, denně budu cvičit, třikrát týdně běhat... A tak bez paniky,“ radí nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Nejprve si odpovězte na otázku, kolikrát týdně můžete reálně cvičit. Jednou, dvakrát?

„Lepší a účinnější je denně zařadit krátkou ostrou procházku, místo výtahem jít do schodů pěšky, chodit si zaplavat do nepříliš studené vody, jít si třeba zatančit. Fyzická aktivita, aby byla účinná, by měla trvat nejméně půl hodiny a měli bychom do ní zapojit celé tělo,“ doporučuje Stejskalová.

Druh sportuVýdej v kilojoulech / 1 hodina(člověk při průměrné váze 70kg)Za jak dlouho tělo spálí 1 kg vanilkových rohlíčků danou sportovní aktivitou
Rychlá chůze1900 kJ11,69 hodin
Posilovna -kruhový trénink2000 kJ11 hodin
Běh – 12 km/hod2520 kJ8,82 hodin
Běh – 15 km/hod3570 kJ6,23 hodin
Běh na lyžích2100 kJ10,58 hodin
Spinning2350 kJ9,45 hodin

Reklama

Související články

Hubnutí podle ročního období

Také si myslíte, že na podzim nemá cenu hubnout? Do příštího léta a předvádění se v plavkách času dost, za chvíli stejně budou Vánoce a zase se bude kynout....

Výběr článků

Načítám