Hlavní obsah

Mozek plně dospívá až po čtyřicítce

Londýn

Dospělost podle některých nastává v osmnácti, z biologického hlediska je to však až v jednadvaceti, kdy se definitivně zastavuje růst a končí bouřlivé zrání. Jenže podle neurologů není ani tehdy vývoj rozhodně u konce, například vývoj mozku je podle nich teprve v polovině. Nová studie tvrdí, že náš centrální počítač dokončuje svou maturaci až mezi čtyřicátým a padesátým rokem věku.

Foto: Profimedia.cz

Mozek mnoha lidí se vyvíjí neustále ještě po mnoho desetiletí.

Článek

Podle britských neurologů do tohoto věku probíhají na mozku i změny fyzické, u nichž se přitom domnívali, že končí v období raného dětství.

Skenováním mozku se podařilo odhalit, že čelní kůra mění svůj tvar ještě po třicítce a po čtyřicítce. Přitom právě čelní laloky mozkové kůry jsou považovány za klíčové oblasti mozku a podle všeho jsou tou oblastí, která z nás činí lidskou bytost. Ovlivňuje rozhodování, sociální interakce a spoustu osobnostních vlastností.

Nejvýrazněji se vyvíjí přední část mozku

„Ještě asi před deseti roky jsme všichni mysleli, že se lidský mozek přestává vyvíjet v raném dětství. Ale nyní víme, že se to dalece blíží pravdě a že se mozek mnoha lidí vyvíjí neustále ještě po mnoho desetiletí.

Oblastí, která prochází nejvýraznějším vývojem, je čelní kůra přímo v přední části mozku. Je to ta část mozku, která se účastní kognitivních funkcí, jako jsou rozhodování, plánování, empatie, chápání a sociální chování,“ tvrdí profesorka Sarah Jayne Blakemoreová z University College v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Ponocování prý může zpomalit růst dítěte

Ponocování může podle odborníků zpomalit růst dítěte. Růstový hormon se totiž tvoří hlavně v noci. Pro jeho tvorbu je důležitý nejen spánek, ale i hodina...

Výběr článků

Načítám