Hlavní obsah

Fitness hity roku 2011: běh naboso, pilox či TRX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Milujete fitness a zajímají vás nejnovější trendy? Pak právě pro vás světoví fitness trenéři udělali seznam těch skutečně nejaktuálnější cvičebních novinek, které podle nich lidi nejvíce zaujmou. Patřit mezi ně pak bude třeba běh naboso, který funguje naprosto jinak než v botách, intenzivní půlhodinový trénink, jenž je stejně efektivní jako dvě hodiny v kardio zóně, či kombinované fitness sporty, jako je pilox.

Článek

„Tradiční běh je založen na tom, že se dopadá nejdříve na patu, boty jsou přitom vyráběny tak, aby dokázaly maximálně pohltit energii při dopadu paty. U přirozeného či bosého běhu se ale dopadá nejdříve na špičku a střední část nohy, kdy sílu nárazu tlumí přirozená anatomie chodidla a nohy. Stále přibývá těch, kteří volí tuto formu běhu. A příští rok bude běh naboso hitem,“ předpovídá fitness trenér Gareth Cole podle britského deníku Metro.

Hitem v posilování bude také stále oblíbenější TRX systém popruhů, s jejichž pomocí je posilování efektivnější, protože se využívá také tahu a odporu elastických pásů, řemenů a rukojetí.

„Je to forma závěsného posilování, je to revoluční metoda posilování na svalovou hmotu. Stovky různých cviků zvyšují sílu, energii, rovnováhu i pohyblivost,“ tvrdí propagátor metody John Penny. Podle něj posilování TRX hodně využívají třeba tenisté a fotbalisté.

Neobvyklé posilovací strojeVideo: Novinky

Moderní cvičení nesmí být nudné 

Více klientů také v roce 2011 přilákají salony a posilovny, kde nabídnou tzv. kurzy smíšeného cvičení. Po zumbě (posilovací cviky s tanečními prvky) je také nově velmi oblíbený pilox – směs cvičení pilates s boxem.

Moderní cvičení nesmí být totiž nudné. Ve světě je řadu let oblíbené také Jazzercise kombinující prvky tance, jógy, pilates či kickboxu k posilování, strečinku i kardio cvičení. Populární je rovněž tzv. Tae-bo, kombinace velmi rychlé hudby s kopy a údery z boxu.

Konečně největším hitem příštího desetiletí nového tisíciletí bude časově krátké cvičení. Sice na půl hodiny, ale intenzivní tak, že bude stejně efektivní jako 120 minut v kardio zóně.

„Třeba cvičení v kruhu s Kettlebell (girja) činkou, technika houpání, tlačení a tahání velké kovové koule s držadlem. Posilování bude hotové za třicet minut v kolektivu, zatímco se posílí svaly a spálí tuk,“ věří světově proslulý fitness profesionál Greg Brookes z Londýna. Sám vyvinul sedmiminutový posilovací systém, který prý zasáhne celé tělo. Brookes nabízí i on-line osobní trénink.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám