Hlavní obsah

Proč nás pálí žáha

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevhodné jídlo může způsobit pálení žáhy. Obtíž ale může být i příznakem tzv. refluxní choroby jícnu vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv zpět do jícnu či případně až do úst. Právu to řekl doktor Karel Mareš, vedoucí lékař gastroenterologického centra pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Profimedia.cz

Žáha pálí každý měsíc 44 procent dospělých.

Článek

„Každý den zažívá zpětný tok žaludečních šťáv tzv. reflux do jícnu až 14 procent populace, jedenkrát měsíčně až 44 procent. Při dlouhodobém a častém působení může dojít k poškození jícnu a dokonce i k rakovině jícnu. Ta mívá špatný průběh i prognózu,“ sdělil.

Právě o vánočních svátcích lidé často kombinují bez rozmyslu nejrůznější potraviny a pak se diví, že je jim špatně a že se jim i žaludeční šťávy vracejí, že je pálí žáha. Doktor Mareš doporučuje jíst menší porce víckrát denně a určitě nekonzumovat jídlo před spaním.

„Je zapotřebí se vyvarovat některých pochutin i nápojů, zejména chemicky dráždivých, jako jsou například citrusy, tučná a kořeněná jídla, česnek, čokoláda, káva, sladké a nasycené nápoje. Vyřadit ze stravy je také nutné alkohol a kouření,“ uvedl.

Nejíst ve spěchu a nehltat

A právě o Vánocích dietní chyba bývá nejčastější. Vyvarovat se refluxu mimo jiné také znamená, nejíst ve spěchu a jídlo nehltat. „Je dokázáno, že zdravý člověk, který sní oběd za pět minut, má během jídla několikrát více refluxů než když stejné jídlo jí půl hodiny,“ řekl.

Vracení žaludečních šťáv ale nemusí být jen důsledek nevhodného jídla a pití, ale také účinku některých léků, například na léčbu srdce, vysokého krevního tlaku či dýchání. Pacient, který má dlouhodobé potíže, by měl navštívit lékaře, protože dnes už léčba je možná.

Reklama

Související témata:

Související články

Žaludeční vředy trápí desetinu populace

Mezi lidmi převládá mínění, že hlavní nebo dokonce jedinou příčinou vředového onemocnění je psychické vypětí. Běžně užívané rčení: „Já z toho dostanu vředy!“...

Pálení žáhy může signalizovat vážnou nemoc

Pálení žáhy trápí až 40 procent dospělých Čechů. Nepříjemný pocit až palčivá bolest za hrudní kostí, která se šíří do krku a provází ji kyselá pachuť v ústech,...

Výběr článků

Načítám