Celoroční grilování je velmi oblíbené především v zahraničí, a to nejen ve Spojených státech, ale také v alpských zemích. U nás kouzlo zimních gril party objevily především restaurace, ale postupně se dostávají do obliby i v běžných domácnostech.

V zimě grilujte s poklopem

Pro zimní grilování se hodí grily s poklopem. S takovými grily můžete grilovat za každého počasí. Poklopy pak především chrání pokrm před deštěm a sněhem, ale také  zajistí stejnoměrné propečení masa i v minusových teplotách.

Nepřímé grilování se podobá pečení

Za nejvhodnější metodu grilování v zimě lze považovat tu nepřímou. Pokrm se připravuje mimo přímý zdroj tepla pod poklopem. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a propékání probíhá pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem roštu. Poklop zajistí, aby teplo neunikalo a propékání probíhalo rovnoměrně, díky tomu se také nemusí potraviny během grilování obracet.

Tento způsob je vhodný, pokud je nutné potraviny grilovat déle než 25 minut nebo pokud hrozí vysušení či připálení. Ideálně tedy pro neporcované kusy masa, drůbež, ryby, ale také pečivo a sladké moučníky.

Co v zimě na gril?

K zimnímu počasí patří hutnější pokrmy, vedle zeleniny, ryb a kuřecího masa lze na grilu připravit vepřové, hovězí, zvěřinu, kachnu či upéct sladký moučník.

Video

 Návod, jak ugrilovat steak bez karcinogenů

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

Suroviny: 1 kg kuřecích stehen, 100 ml rostlinného oleje, 2 chilli papričky, 50 g solamylu, 1 palička česneku, sůl, pepř

Arašídová omáčka: 60 ml oleje, 150 g šalotky, půl paličky česneku, chilli koření, 20 ml sójové omáčky, 250 ml kokosového mléka, 20 g moučkového cukru, 150 g arašídového másla, 50 g zázvoru

Postup: Vykostěná kuřecí stehna nakrájíme na kousky. V misce smícháme olej, nasekanou chilli papričku, česnek, koření a směsí potřeme maso. Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat.

Pro přípravu omáčky rozehřejeme olej, přidáme šalotku, krátce restujeme, až zesklovatí, přimícháme česnek, zázvor. Poté maso sundáme z grilu a necháme mimo tepelný zdroj 5 min, přidáme chilli papričku a krátce restujeme.

Přidáme sojovou omáčku, necháme zredukovat (odpaříme větší část vody), přilijeme kokosové mléko a přidáme cukr. Přivedeme k varu, ihned odstavíme z tepla a vmícháme do arašídového másla za nepřetržitého šlehání. Pokud chceme docílit řidší konzistence, přidáme trochu vařící vody.

Maso vyndáme asi 15 minut před grilováním. Napíchneme na špízky 2-3 kousky stehna. Grilujeme 3 až 4 minuty na každé straně. Poté maso sundáme z grilu a necháme 5 min odpočinout. Povrch masa lehce potřeme trochou omáčky a posypeme směsí bylinek. Podáváme bezprostředně se samostatnou miskou arašídové omáčky.

Uzený lososový filet

Suroviny: celý lososový filet, 50 ml olivového oleje, 2 citróny, mořská sůl

Skandinávská omáčka:  120 ml majonézy, 360 ml zakysané smetany, 60 g dijonské hořčice, 2 citróny, 2 g kopru, 2 g mořské soli, pepř, 50 g cukru krystal

Postup: Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na olivovým olejem potřený alobal, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do roztopeného grilu. Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 min. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.

Příprava Skandinávské omáčky: Citrón omyjeme teplou vodou, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Kopr omyjeme a drobně nakrájíme. Veškeré suroviny dáme do misky a šleháme, až vznikne hladká hmota. Dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou nebo solí. Omáčku podáváme ozdobenou snítkou kopru.

Plněné žampióny

Suroviny: 12 ks větších žampiónů, 300 g menších žampiónů, 40 ml olivového oleje, 0,5 ml citrónové šťávy, 120 g másla, 180 g cibule, 240 g tarhoně (maďarské těstoviny), 150 g šunky, 2 ks toustového chleba, 150 g mozzarely, 5 g petrželové natě, snítka tymiánu, mořská sůl, pepř

Postup: Velké žampióny očistíme, odřízneme od klobouku nohu. Malé žampióny nakrájíme na drobno. Klobouky pokapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Jemně pokrájené zbylé houby orestujeme na polovině másla spolu s cibulí a česnekem. Přidáme dušenou tarhoňu (připravenou podle návodu na obalu), osolíme, opepříme a stáhneme z tepla. Do houbové směsi přidáme nakrájenou šunku, zbylé máslo, rozdrobený toastový chléb, nasekané bylinky a pokrájený sýr. Směsí naplníme připravené klobouky hub. Naplněné houby vložíme na rozehřátý gril a grilujeme cca 8-10 min. na střední teplotu nepřímou metodou. Přepůlíme a podáváme.

Uzená roláda z krkovice

Suroviny: 1,5 kg krkovice, 200 g anglické slaniny, 18g česneku, 5 g rozmarýnu, 5 g tymiánu, 5 g listové petržele, pepř, sůl

Studená křenová omáčka: 250 ml majonézy, 125 ml bílého jogurtu, 150 ml 35% smetany, 100 g oloupaného křenu, 100 g bylinek, sůl

Postup: Krkovici rozkrojíme podle možností na široký plát. Paličkou, přes potravinářskou fólii rozklepeme, osolíme a opepříme. Plát masa potřeme směsí nasekaných bylinek a rozetřeného česneku. Plátky slaniny rozprostřeme po celé ploše masa. Klasicky stočíme a svážeme provázkem. Roládu opečeme přímo v rozehřátém grilu ze všech stran.

Potom přendáme na tzv. nepřímé grilování s namočenými kousky dřeva - předem namočené kousky hickory dřevěných lupínků umístíme přímo do rozžhavených briket (hrst a půl na každou stranu). Gril přiklopíme a udíme cca 60 minut. Během uzení neodklápíme.

Studená křenová omáčka: Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme jogurt a majonézu, přidáme nastrouhaný křen, opatrně promícháme a konzistenci případně upravíme tekutou smetanou. Zdobíme bylinkami nebo řeřichou.