Hlavní obsah

Grilování se nemusíte vzdát ani v zimě

Novinky, Dana Sokolová

Milujete grilování a nechcete čekat až do jara? Pak byste měli vědět, že s kvalitními grily se dá grilovat celoročně, důležité je jen dodržet jednoduchá pravidla. "Grilovačku" si lze tedy užít na zasněžené zahradě, balkonu, ale i na horách. Připravili jsme pro vás i několik receptů.

Článek

Celoroční grilování je velmi oblíbené především v zahraničí, a to nejen ve Spojených státech, ale také v alpských zemích. U nás kouzlo zimních gril party objevily především restaurace, ale postupně se dostávají do obliby i v běžných domácnostech.

V zimě grilujte s poklopem

Pro zimní grilování se hodí grily s poklopem. S takovými grily můžete grilovat za každého počasí. Poklopy pak především chrání pokrm před deštěm a sněhem, ale také  zajistí stejnoměrné propečení masa i v minusových teplotách.

Nepřímé grilování se podobá pečení

Za nejvhodnější metodu grilování v zimě lze považovat tu nepřímou. Pokrm se připravuje mimo přímý zdroj tepla pod poklopem. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a propékání probíhá pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem roštu. Poklop zajistí, aby teplo neunikalo a propékání probíhalo rovnoměrně, díky tomu se také nemusí potraviny během grilování obracet.

Tento způsob je vhodný, pokud je nutné potraviny grilovat déle než 25 minut nebo pokud hrozí vysušení či připálení. Ideálně tedy pro neporcované kusy masa, drůbež, ryby, ale také pečivo a sladké moučníky.

Co v zimě na gril?

K zimnímu počasí patří hutnější pokrmy, vedle zeleniny, ryb a kuřecího masa lze na grilu připravit vepřové, hovězí, zvěřinu, kachnu či upéct sladký moučník.

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Suroviny: 1 kg kuřecích stehen, 100 ml rostlinného oleje, 2 chilli papričky, 50 g solamylu, 1 palička česneku, sůl, pepřArašídová omáčka: 60 ml oleje, 150 g šalotky, půl paličky česneku, chilli koření, 20 ml sójové omáčky, 250 ml kokosového mléka, 20 g moučkového cukru, 150 g arašídového másla, 50 g zázvoru
Postup: Vykostěná kuřecí stehna nakrájíme na kousky. V misce smícháme olej, nasekanou chilli papričku, česnek, koření a směsí potřeme maso. Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat.Pro přípravu omáčky rozehřejeme olej, přidáme šalotku, krátce restujeme, až zesklovatí, přimícháme česnek, zázvor. Poté maso sundáme z grilu a necháme mimo tepelný zdroj 5 min, přidáme chilli papričku a krátce restujeme.Přidáme sojovou omáčku, necháme zredukovat (odpaříme větší část vody), přilijeme kokosové mléko a přidáme cukr. Přivedeme k varu, ihned odstavíme z tepla a vmícháme do arašídového másla za nepřetržitého šlehání. Pokud chceme docílit řidší konzistence, přidáme trochu vařící vody.Maso vyndáme asi 15 minut před grilováním. Napíchneme na špízky 2-3 kousky stehna. Grilujeme 3 až 4 minuty na každé straně. Poté maso sundáme z grilu a necháme 5 min odpočinout. Povrch masa lehce potřeme trochou omáčky a posypeme směsí bylinek. Podáváme bezprostředně se samostatnou miskou arašídové omáčky.
Uzený lososový filet
Suroviny: celý lososový filet, 50 ml olivového oleje, 2 citróny, mořská sůlSkandinávská omáčka:  120 ml majonézy, 360 ml zakysané smetany, 60 g dijonské hořčice, 2 citróny, 2 g kopru, 2 g mořské soli, pepř, 50 g cukru krystal
Postup: Lososa omyjeme a osušíme. Celý filet položíme na olivovým olejem potřený alobal, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do roztopeného grilu. Gril přiklopíme a grilujeme cca 30 min. Během grilování neodklápíme. Hotového lososa porcujeme bez kůže.Příprava Skandinávské omáčky: Citrón omyjeme teplou vodou, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Kopr omyjeme a drobně nakrájíme. Veškeré suroviny dáme do misky a šleháme, až vznikne hladká hmota. Dochutíme podle potřeby citrónovou šťávou nebo solí. Omáčku podáváme ozdobenou snítkou kopru.
Plněné žampióny
Suroviny: 12 ks větších žampiónů, 300 g menších žampiónů, 40 ml olivového oleje, 0,5 ml citrónové šťávy, 120 g másla, 180 g cibule, 240 g tarhoně (maďarské těstoviny), 150 g šunky, 2 ks toustového chleba, 150 g mozzarely, 5 g petrželové natě, snítka tymiánu, mořská sůl, pepř
Postup: Velké žampióny očistíme, odřízneme od klobouku nohu. Malé žampióny nakrájíme na drobno. Klobouky pokapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Jemně pokrájené zbylé houby orestujeme na polovině másla spolu s cibulí a česnekem. Přidáme dušenou tarhoňu (připravenou podle návodu na obalu), osolíme, opepříme a stáhneme z tepla. Do houbové směsi přidáme nakrájenou šunku, zbylé máslo, rozdrobený toastový chléb, nasekané bylinky a pokrájený sýr. Směsí naplníme připravené klobouky hub. Naplněné houby vložíme na rozehřátý gril a grilujeme cca 8-10 min. na střední teplotu nepřímou metodou. Přepůlíme a podáváme.
Uzená roláda z krkovice
Suroviny: 1,5 kg krkovice, 200 g anglické slaniny, 18g česneku, 5 g rozmarýnu, 5 g tymiánu, 5 g listové petržele, pepř, sůlStudená křenová omáčka: 250 ml majonézy, 125 ml bílého jogurtu, 150 ml 35% smetany, 100 g oloupaného křenu, 100 g bylinek, sůl
Postup: Krkovici rozkrojíme podle možností na široký plát. Paličkou, přes potravinářskou fólii rozklepeme, osolíme a opepříme. Plát masa potřeme směsí nasekaných bylinek a rozetřeného česneku. Plátky slaniny rozprostřeme po celé ploše masa. Klasicky stočíme a svážeme provázkem. Roládu opečeme přímo v rozehřátém grilu ze všech stran.Potom přendáme na tzv. nepřímé grilování s namočenými kousky dřeva - předem namočené kousky hickory dřevěných lupínků umístíme přímo do rozžhavených briket (hrst a půl na každou stranu). Gril přiklopíme a udíme cca 60 minut. Během uzení neodklápíme.Studená křenová omáčka: Smetanu vyšleháme do tuha, přimícháme jogurt a majonézu, přidáme nastrouhaný křen, opatrně promícháme a konzistenci případně upravíme tekutou smetanou. Zdobíme bylinkami nebo řeřichou.

Deset tipů pro zimní grilování

1. Teplotní komfort – připravte si teplé oblečení a rukavice. Po ruce také mějte horký nápoj nejlépe v termosce (čaj, svařené víno) na zahřátí.

2. Správné místo – terasa, balkon. Nezáleží na tom, zda je venku chladno, jen vítr může způsobit problémy pří údržbě požadované teploty v grilu.

3. Volný přístup ke grilu – odhrabte si ke grilu cestičku.

4. Vhodná podložka – nestůjte přímo na sněhu nebo ledu, ale dejte si pod nohy rovnou, suchou a izolující položku (nejlépe funguje dřevo).

5. Brikety – v zimě spotřebujete více briket než v létě. Je důležité, aby byly stoprocentně suché. Kupte je s předstihem a uložte na suchém místě.

6. Metoda grilování – Můžete použít jakoukoliv metodu. Nepřímou (pečení), tak i přímou (klasickou) na přípravu steaků, zeleniny apod.

7. Doba grilování – počítejte s tím, že v zimě vám bude grilování trvat déle než v letních měsících. Zkrátit čas pomůže také zapalovací komín, který uvede brikety dřevěného uhlí rychle a snadno na provozní teplotu. Rychlá volba je také plynový gril.

8. Teplé talíře – nahřejte talíře třeba přímo v grilu.

9. Teplý pokrm – hotový pokrm přiklopte, aby nevychladl a přeneste rychle ke stolu nebo na místo, kde budete jíst.

10. Údržba a skladování – kvalitní grily můžete bez obav ponechat venku, na balkoně či terase, jen je přikryjte vhodným obalem. U plynových grilů, ale schovejte plynové bomby, které nesmí být vystaveny mrazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám