Hlavní obsah

Jak předejít zánětu nosních dutin

Právo, Petr Veselý

Zhruba 15 procent lidí prodělá každý rok zánět dutin. Řada z nich by mu mohla předejít, pokud by se dostatečně a efektivně bránila. Musí ale vědět jak.

Foto: Profimedia.cz

Zánět dutin postihne každoročně 15 procent obyvatel.

Článek

Zánětu vedlejších nosních dutin předchází běžná rýma z nachlazení. Obvykle ji způsobí virová infekce, na kterou pak nasedne infekce bakteriální. Během krátké doby se u nás objeví charakteristické příznaky:

  • máme ucpaný nos a huhňáme;
  • smrkáme hustý hlen, zbarvený dožluta nebo dozelena;
  • bolí nás hlava, zejména na čele a v oblasti tváří, když se předkloníme, zdá se, že nám pukne;
  • dostaneme teplotu, jsme unavení a malátní.

Nesmyslné napařování

Efektivní obranou je, že si při prvních příznacích rýmy začneme stříkat do nosu mořskou vodu nebo vincentku. Ředí hlen a pomáhá ho vysmrkávat. Také zklidňuje podrážděné sliznice. Zároveň s tím bychom měli použít kapky do nosu. Přispějí ke splasknutí oteklých a zanícených sliznic. Konkrétní výrobky doporučí v lékárně.

Pomoci mohou také Urbanovy koupele. Při nich ponoříme ruce do horké vody až nad lokty. Voda by měla být tak horká, jak to jen sneseme. Působí na reflexní plochy v oblasti loktů a přispívá k uvolňování sekretu z nosu i ve vedlejších nosních dutinách.

Smyslem těchto kroků je to, abychom nosohltan a nosní dutiny udrželi průchodné. Jinak se ucpou, a hlen, který tam vzniká, nemá kudy odtékat. Nás pak začnou trápit silné bolesti a vážné záněty.

„Není dobré nahřívat postižená místa infrazářičem nebo horkou parou,“ říká MUDr. Roman Michálek, ORL specialista z Pardubické krajské nemocnice. „Přispívá to k otoku sliznic, zvýšení bolesti, případně k rychlejšímu rozvoji zánětu.“

Umělé vitamíny odolnost nezvyšují

Pokud se záněty vracejí, měl by postižený navštívit specialistu na ORL. Ten musí hledat jejich příčinu. Jestli třeba nejde o zánět skrytý, tedy zda náš organismus neumí dostatečně efektivně zlikvidovat bakterie, které ho vyvolávají. Akutní zánět pak snadno spustí únava, prochladnutí a jiná oslabení organismu.

Chronickou formou zánětu vedlejších nosních dutin často trpí alergici. Mají nižší schopnost sliznic bránit se choroboplodným mikroorganismům. Alergeny u nich navíc odstartují rýmu a zduření sliznic poměrně snadno.

„Prevencí je zdravá strava, dostatek spánku a pohybu,“ říká MUDr. Michálek. „Ale také otužování a probiotika, zejména při léčbě antibiotiky. Polykání umělých vitamínů naši odolnost nezvyšuje. Na rozdíl od ovoce a zeleniny.“

Reklama

Související témata:

Související články

Šokující pravdy o nachlazení

Štiplavý ranní vzduch signalizuje sezónu, v níž se kanceláře, dopravní prostředky i školy zaplní smrkajícími a pokašlávajícími bytostmi. Za svůj život si každý...

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se...

Výběr článků

Načítám