Hlavní obsah

Lidé se mohou nechat zdarma a anonymně vyšetřit na HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet HIV pozitivních lidí i u nás stále narůstá. V loňském roce bylo odhaleno 157 nových případů, což bylo zatím nejvíce v historii. Letos toto číslo bude zřejmě překonáno, jelikož do konce října testy potvrdily nákazu u 149 lidí. O to víc odborníci vítají akci sdružení Rozkoš bez Rizika, díky které se lidé u příležitosti Světového dne boje proti AIDS mohou nechat zdarma a anonymně otestovat.

Článek

Kromě testování na HIV z krve organizace poskytne i bezplatné preventivní poradenství týkající se zásad bezpečnějšího sexu a informace o HIV a AIDS problematice. Testování probíhá na čtyřech místech ČR, a to v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ostravě.

"Lidé by se měli nechat otestovat především z důvodu včasného odhalení nemoci. Tak jako u jiných onemocnění totiž platí, že čím dříve se začne s léčbou, tím je účinnější. Nicméně aktuální vyšetření dokáže HIV infekci odhalit s 2-3 měsíčním zpožděním. Tudíž pokud se člověk rizikově choval před měsícem, krevní testy onemocnění ještě prokázat nedokáží," upozorňuje Novinky.cz terénní sociální pracovnice Lucie Grolmusová.

Počet nakažených stále roste

Podle statistik je v Česku asi čtrnáctkrát více HIV pozitivních lidí než před revolucí. Zatímco tehdy statistiky uváděly asi stovku nakažených, nyní se v ČR eviduje už 1493 nakažených virem HIV, z toho u 318 propuklo onemocnění AIDS a z nich 169 zemřelo. Žijících HIV pozitivních je nyní v Česku 1264.

Nejčastějším způsobem nákazy HIV v ČR je dlouhodobě sexuální přenos. Představuje téměř 90 procent všech zachycených případů infekce. Více než polovina všech zjištěných infekcí byla zjištěna u mužů, kteří měli sex s muži. U této skupiny byl zaznamenán i významný výskyt dalších sexuálně přenosných infekcí.

Asi 30 procent lidí se nakazilo heterosexuálním stykem. Přenos prostřednictvím injekčního užívání drog byl jako nejpravděpodobnější uveden zhruba u pěti procent případů.

Světový den boje proti AIDS se slaví vždy 1. prosince. Vloni bylo na čtyřech stanovištích otestováno celkem 333 lidí. Více informací mohou zájemci najít na www.rozkosbezrizika.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Epidemii AIDS se podařilo zastavit, uvedla OSN

Počet lidí, kteří se nově nakazili virem HIV nebo zemřeli na AIDS, se snížil. Ve výroční zprávě to v úterý uvedl Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci...

Výběr článků

Načítám