Hlavní obsah

Zdravotní klauni baví už tisíce pacientů, a navíc učí děti první pomoc

Už více než dvanáct let přicházejí zdravotní klauni do nemocnic a svými veselými kejklemi se snaží rozveselit nemocné pacienty. Spadeno mají hlavně na děti, které pobyt v nemocnicích snášejí nejhůře. Ročně vykouzlí úsměv na tvářích tisíců z nich. Nezapomínají ale ani na dospělé, pro které mají doslova "Koš plný humoru". Spoustu legrace si ale mohou teď užít i zdravé děti, které klauni učí první pomoc.

Článek

Sdružení Zdravotní klaun vysílá své veselé kejklíře do nemocnic a domovů pro seniory, kde svými legráckami odreagovávají děti, geriatrické pacienty i seniory od strachu, napětí a od úzkostí spojených s léčbou nebo z neznámého prostředí. Tak veselou formou pomáhají ke zlepšení jejich celkového psychického a zdravotního stavu. [celá zpráva]

Klauny pravidelně hostí už 56 nemocnic a jejich počet stále stoupá. Pacienty jen za poslední rok rozesmáli už 220krát.

Úsměv se dá najít třeba v kapse sestřičky

Seznam klauniády přinesly opět i oblíbené vyhledávání úsměvů. Sdružení podporuje společnost Seznam.cz, která věnuje na tuto aktivitu různé dárky. Hledá se všude - pod postýlkou, ve skříních, v kabelkách legračních sestřiček  nebo v kapsách zdravotních klaunů...

"Klauniády Seznam mají jeden společný motiv, a tím je hledání – úsměvu, dobré nálady, ztracené hračky anebo třeba počítačové myši, se kterou se dá brouzdat internetem," říká Rita Gabrielová ze Seznamu.cz.

Zkrátka nepřijdou ani dospělí pacienti. Ty klauni od října navštěvují s Košem plným humoru. Tak se totiž  jmenuje nový projekt sdružení pro nemocné dospěláky, do kterého se zapojuje i personál nemocnic. Cílem je pobavit a obdarovat vtipným dárkem zvlášť těžce onkologicky či psychicky nemocné dospělé. Z legračního koše si mohou pro rozveselení vytáhnout třeba lék Humorin nebo DVD s vtipným vyprávěním Vladimíra Menšíka.

Klauni učí děti, jak pomoci

Se zdravotními klauny se mohou potkat i zdravé děti, a to v rámci projektu Malý záchranář. Klauni teď totiž učí školáky, jak poskytnout první pomoc. Zdravotní klauni spolu se záchranářem učí děti například jak zavolat o pomoc nebo jak vypadá dýchání z úst do úst. Ani u toho samozřejmě nesmí chybět legrace. Děti si díky ní také mnohem více zapamatují.

Kde se vzali zdravotní klauni

Historie zdravotních klaunů se datuje do roku 1986, kdy Michael Christensen, ředitel organizace s názvem Big Apple Clown Care Unit sdružující profesionální klauny, přišel s nápadem vyzkoušet jejich přítomnost na dětských lůžkových odděleních. Stalo se tak v presbyteriánské nemocnici v New Yorku a právě tady se poprvé na světě ověřila tato myšlenka v praxi.

Zjistilo se, že pravidelné návštěvy klaunů přispívají ke zlepšení psychického a tudíž i zdravotního stavu pacientů, a to včetně těžce nemocných. V současnosti jsou profesionální zdravotní klauni považováni za důležitou součást léčebného procesu na dětských odděleních nemocnic nejen v Americe, ale též po celé Evropě.

O zdravotních klaunech se ví ale nejen na školách. Mluví se o nich dokonce i na univerzitě. Letos totiž začal na lékařské fakultě učit ředitel sdružení Gary Edwards. Budoucím lékařům vysvětluje, jak a proč do komunikace s pacientem zapojit i humor. Studenti si mohou sami vyzkoušet jednoduché triky, kouzla a neobvyklé způsoby komunikace, které jim pomohou navázat kontakt s dětským pacientem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám