Hlavní obsah

S hemeroidy je třeba jít hned k lékaři

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hemeroidy jsou vlastně křečové žíly na konečníku. Čím dřív s nimi zajdeme k lékaři, tím snáz a efektivněji je může odstranit. Lidé se však za své problémy stydí nebo mají z návštěvy u specialisty strach. Přicházejí pak se zbytečně rozvinutými potížemi.

Foto: Profimedia.cz

Dostatečně pít, jíst potraviny bohaté na vlákninu a věnovat se aktivnímu pohybu, to je ideální prevence proti hemeroidům.

Článek

Příznakem hemeroidů bývá svědění, tlak nebo bolesti v konečníku, případně mokvání postižených míst. Někdy se ve stolici či na toaletním papíře objeví také jasně červená krev.

Hra o čas

K lékaři je nutné zajít co nejdřív i proto, aby vyloučil jiné vážné choroby: záněty, nádory nebo další onemocnění.

  • Příčinou hemeroidů bývá vrozený sklon k slabším žilním stěnám.
  • Nejčastěji postihují řidiče z povolání, ženy po těžkém porodu i lidi, kteří v práci dlouho sedí nebo naopak stojí a tuto zátěž nekompenzují cvičením.

Prevencí je hodně pít, 2,5 až 3 litry vhodných tekutin denně a jíst dostatek potravin bohatých na vlákninu (zelenina, ovoce, obilniny, zejména otruby, případně psyllium). To pomáhá vytvářet v trávicím traktu příznivé prostředí a formovat stolici, která pak bývá vláčná a nedráždí postižená místa konečníku.

Léky, které pomůžou

V lékárně koupíte řadu prostředků. Čípků, mastí, gelů, koupelí atd. O tom, jestli má jejich užívání smysl, se neraďte s lékárníkem, který chce mít tržbu, ale s lékařem. Ten vám navíc může předepsat i léky, které vracejí postiženým žilám část jejich pružnosti. Také poradí cviky, při nichž stahujete svěrače.

Hemeroidy, zejména ty začínající, lze odstranit řadou metod. Důležitější než výběr určité metody je najít vhodné pracoviště a specializovaného chirurga. Lékaři s největšími zkušenostmi se soustřeďují v chirurgických ambulancích velkých nemocnic, kde mají nejvíc pacientů. Nebo ve specializovaných soukromých zařízeních. V těch ovšem musíte počítat s tím, že si určité úkony zaplatíte. Výhodou je větší komfort a obvykle i čekání bez front.

Kde hledat specialisty

Obor, který se těmito potížemi zabývá, se jmenuje proktologie. Když napíšete toto slovo do internetového vyhledávače, vyjede vám seznam pracovišť. Další možností jsou chirurgické ambulance nemocnic, kde se určití lékaři na tyto zákroky zaměřují, např. www.onclinic.cz .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám