Hlavní obsah

Nespavost je podceňovaná nemoc

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé, déle než šest měsíců trvající problémy s nespavostí má polovina seniorů nad 65 let. Právu to řekl Petr Hrubeš z psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Čas od času má ale problémy s nespavostí každý senior. Nespavost je podceňovaná nemoc,“ uvedl. Dodal, že nespavost stoupá s věkem mimo jiné i proto, že v mozku klesá tvorba melatoninu, spánkového hormonu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Potřeba spánku se věkem mění, proto nelze říci, zda senior spící čtyři hodiny i méně trpí nespavostí. Záleží na individuální potřebě spánku, jeho kvalitě a na duševním stavu během dne. Tedy na bdělosti, zda je schopen soustředění, učení novým dovednostem a podobně,“ sdělil odborník.

Přesto nespavost může mít velmi závažné důsledky. Zdeněk Kalvach, internista a geriatr z III. interní kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí soudí, že lidé trpící nespavostí v každém věku mají dvojnásobné riziko srdečního infarktu, vysokého krevního tlaku a diabetu druhého typu a třikrát častěji je bolí hlava.

„Až čtyřikrát je více úrazů a dopravních nehod z nespavosti, lidé trpící nespavostí mají čtyřikrát častěji deprese a úzkostné stavy,“ tvrdí Kalvach. Nedostatek spánku také snižuje obranyschopnost organismu proti infekcím a zvyšuje výskyt neurologických poruch, plicních onemocnění, urologických potíží, onemocnění trávicího traktu a chronické bolesti.

Léčba nespavosti patří do rukou odborníka, který zhodnotí celkový zdravotní stav pacienta, pomůže upravit denní režim a nasadí i potřebnou léčbu. „Rozhodně by se nespavost neměla podceňovat. Seniorům můžeme pomoct ke kvalitnímu spánku, a tím předejít potížím, které sebou nespavost v tomto věku nese,“ uzavřel Kalvach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám