Hlavní obsah

Revoluční lék na cukrovku pomáhá i zhubnout

Právo, Petr Veselý

Je to produkt biologického inženýrství. Liraglitid, podobně jako jiný srovnatelný lék Exenatid, obsahuje napodobeninu (analog) hormonu GLP 1. Ve srovnání s inzulínem nebo dalšími léky na diabetes vykazuje i on velmi příznivé vlastnosti.

Foto: Profimedia.cz

Hladinu krevního cukru neovlivňuje diabetik jen pomocí inzulínu z injekce nebo inzulínové pumpy (obr. dole), ale také pohybem.

Článek

Stimuluje tvorbu inzulínu a snižuje hladinu krevního cukru. Ale má při tom jakousi vnitřní brzdu. „Když hladina krevního cukru klesne do normálních hodnot, už ji dál nesnižuje, tak jako to dělá třeba inzulín,“ vysvětluje prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., místopředseda České diabetologické společnosti J. E. Purkyně.

Nehrozí tedy u něj riziko hypoglykémie, tedy přílišného poklesu krevního cukru, a s ním i nebezpečí ztráty vědomí. Výzkumy ukazují, že časté hypoglykémie jsou jednou z příčin, proč se diabetici dožívají kratšího věku než jejich vrstevníci bez diabetu.

Snižuje chuť k jídlu

U naprosté většiny pacientů mírně snižuje jejich hmotnost. V průměru o 3-5 kilogramů za 3 až 6 měsíců. U řady nemocných je to ale i deset, patnáct kilogramů. Zmenšuje totiž chuť k jídlu a zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže pocit sytosti vydrží lidem déle.

Analogy GLP 1 jsou zatím jedinými léky na cukrovku, které to dokážou. „Pro diabetiky je každé shozené kilo cenné,“ zdůrazňuje profesor Kvapil. „Pokud ztratí pět až deset procent své hmotnosti, zlepší se jim spolu s krevním cukrem také cholesterol, hypertenze a sníží zatížení kloubů i srdce.“

Zároveň s hmotností klesá také riziko druhotných komplikací diabetu: potíží se srdcem (infarkt a další srdeční choroby), se zrakem (retinopatie), s ledvinami (nefropatie), se ztrátou citlivosti (neuropatie) nebo s diabetickou nohou.

Foto: Profimedia.cz

Zlepšuje hypertenzi

Liraglitid lehce snižuje vysoký krevní tlak, zejména ten systolický, tedy horní. Pomáhá chránit a zlepšit funkci srdce.

Má také vedlejší účinky, byť mírné. Nejzávažnější je pocit nevolnosti. U většiny pacientů ale odezní během několika týdnů. Pacientům, kterým přináší největší profit, ho zdravotní pojišťovny hradí z větší části. U těch, kterým může přinést určitý prospěch, ale nepatří do zmíněné skupiny, bývá příspěvek nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Naučte se mlsat i s cukrovkou

Zdá se to být jednoduché. Když bude diabetik mlsat dia výrobky, je všechno v pořádku. Jenže takhle snadné to bohužel není.

Výběr článků

Načítám