Hlavní obsah

Jak rozpoznat hranici rozumného pití

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol rozhodně není tak bezvýznamná droga, za kterou ji mnozí považují. I alkohol totiž dokáže člověka doslova zničit. A bohužel nezůstává jen u něj samotného, velmi často se důsledky životního propadu týkají i jeho nejbližších. O tom, že se jedná skutečně o velký problém, hovoří i čísla. Jen v Česku je registrováno více než 300 tisíc lidí závislých na alkoholu. Reálně toto číslo však může být mnohem vyšší.

Nešpor: člověk, který vyrůstal v rodině alkoholiků, by měl celý život abstinovatVideo: Novinky

 
Článek

Alkohol mnoho lidí považuje za výborného společníka, který zlepší náladu, uvolní napětí a zpříjemní chvilky strávené v dobré společnosti. Problém většinou nastává v okamžiku, kdy se sklenka alkoholu změní v nejlepšího přítele, se kterým člověk tráví víc a víc času. Bohužel cesta, po které vás vede, nekončí v ráji, ale v pekle. A to doslova.

Závislým na alkoholu se může stát úplně každý

Přestože si myslíte, že vás se tento problém netýká, že vy nikdy ničemu podobnému nepodlehnete, odborníci jsou díky zkušenostem přesvědčeni o opaku. Závislým na alkoholu se totiž může stát úplně každý, i ten nejzarytější abstinent či nejúspěšnější manažer.

Závislost totiž ovlivňuje řada faktorů, jako je dědičnost, negativní emoce či nezpracovaná minulá i současná životní traumata.

Podle psychiatra Karla Nešpora by měli být opatrní zejména ti lidé, kteří měli alkoholika ve své rodině. Ze statistik jasně vyplývá, že náchylnost k alkoholismu se téměř ze 40 % dědí, přičemž chlapci jsou alkoholismem rodičů ohroženi více než dívky. Pití je tedy pro tyto lidi mnohem nebezpečnější, protože ve spojení s dalšími riziky upadají do závislosti mnohem rychleji, než lidé bez genetické zátěže. A proto jim i lékaři radí celoživotní abstinenci.

Negativní životní okamžiky jako je ztráta zaměstnání, svízelná finanční situace, deprese, úzkost, dopravní nehoda, nemoc, rozvod, znásilnění či interupce apod. mohou potkat úplně každého bez rozdílu věku, profese, společenské třídy i pohlaví. A právě tyto a podobné situace patří mezi nejzhoubnější. Protože lidé je sami obvykle vyřešit nezvládnou a místo toho, aby vyhledali odbornou péči, volí únik právě v podobě sklenky alkoholu.

Dalším rizikovým faktorem je i věk alkoholika. "Čím je člověk mladší, tím je větší riziko," varuje Nešpor.

Jak rozpoznáme okamžik, kdy lze hovořit o závislosti?

Závislost na alkoholu se většinou vyvíjí pozvolna a plíživě, tudíž nemusí být v mírnějších fázích hned na první pohled patrná. U dospělého člověka pak obvykle vznikne průměrně za pět let, u patnáctiletého i za půl roku.

Mezi první varovné signály patří to, že člověk má alkohol po ruce vždy, když má volnou chvilku, či se kvůli něčemu trápí a když začne alkohol upřednostňovat před rodinou, prací a přáteli. Muži si v podstatě začnou hledat záminky, proč chodit do hospody, ženy naopak, proč zůstat doma o samotě.

Alkohol se většinou projevuje i změnou osobnosti. Lidé se chovají prostě jinak. Někteří  jsou hovornější, snáze komunikují, jiní se naopak zklidní a přestanou se hádat, rozčilovat - alkohol je utlumí.

K odhalení závislosti si lze udělat i velmi jednoduchý test. Stačí, když člověk úplně vynechá alkohol na tři měsíce. Pokud mu tato pauza nebude činit žádné potíže, pak alkoholu ještě nepodlehl. Pokud vycítí, že nad sebou ztrácí kontrolu a alkohol pije v touze po zlepšení svých pocitů a chování, pak by měl s pitím okamžitě přestat.

Jakmile se u člověka hned po ránu začnou objevovat abstinenční příznaky jako třes rukou, pocení, nevolnost, bolest hlavy, poruchy spánku, podrážděnost a neklid, pak je dobré raději vyhledat odborníka.

Alkohol zvyšuje i riziko impulzivního jednání a nesmyslné agrese vůči sobě i druhým.

„Podle jednoho zahraničního odhadu bylo pod vlivem alkoholu v době činu až 87 % vrahů, 37 % osob, které se dopustily přepadení, 60 % sexuálních delikventů, 57 % mužů a 27 % žen, u nichž došlo k násilnému manželskému konfliktu a 13 % jedinců, kteří sexuálně zneužívali děti,“ dodává Nešpor.

Alkohol má na ženu zhoubnější vliv než na muže

Ženy nejenže svůj problém s alkoholem mnohem lépe skrývají než muži, ale také jsou vůči alkoholu mnohem méně odolnější. V porovnání s muži bývají ženy menší, mají více tělesného tuku a zároveň méně enzymu, který alkohol rozkládá. Proto závislosti podléhají mnohem rychleji a víc si i z pohledu zdraví ubližují.

Alkohol ničí celý organismus, ale jako první je poškozován mozek. Až čtvrtina mozkových buněk v určitých centrech je nenávratně zničena a dochází k postupné mozkové atrofii - odumírání s následným zmenšováním mozku. Zároveň u žen dochází i k rychlejšímu poškození jater, což je obzvlášť nebezpečné.

Léčba bývá složitá a často se neobejde bez pomoci odborníků

Pokud se jedná o mírnější formu alkoholismu či určitý mezistupeň, kdy u člověka nedochází k doslova abstinenčním příznakům, pak má šanci přestat s pitím svépomocí. Jednoduše vše soustředí na to, aby zůstal střízlivý. Pomoci mu v tom pak může řada organizací, např. Anonymní alkoholici. (www.alkoholik.cz; http://www.alkohol-alkoholismus.cz)

Jakmile dojde k závažnějšímu stádiu, kdy člověk začíná mít bludy, pak již pomůže jen lékař.

Čtyři charakteristické fáze alkoholismu
1. Počáteční stadium – alkohol začíná působit jako droga. Přináší úlevu, euforii a především možnost navázat nové společenské kontakty. Zpočátku člověk požívá alkohol zejména pro jeho chuť, ale později pije stále více, častěji a pravidelněji. V tomto období se začíná zvyšovat tolerance k množství alkoholu a vytváří se psychická závislost. Pokud máte silnou vůli, v této fázi ještě můžete přestat.
2. Varovné stadium – častá podnapilost a opilost. Nikdo (ani piják sám, ani jeho okolí) neodhadne, zda je schopen přestat. Dávky se zvyšují, pivo a víno doplňují destiláty. Zatím ale nemá výpadky paměti, tzv. okna. Hledá si společníky, se kterými pije a které v budoucnu pravděpodobně označí jako „špatnou“ společnost, jež ho k pití přivedla. V tomto stadiu nastal nejvyšší čas přestat.
3. Rozhodující stadium – roste tolerance a také výpadky paměti. Alkohol se dostává z periferie pozornosti do centra. Piják přestává ovládat alkohol, alkohol již ovládá jeho. Znovu a znovu slibuje sobě a svým blízkým, že s pitím přestane, a neustále svůj slib porušuje. Pokud však po delší dobu abstinuje, získá rychle dojem, že pití ovládá. Může to trvat týdny nebo dokonce měsíce. Pokud bude v tomto stadiu dále pít, jeho hranice se ztratí a on už nepřestane. Je nutné okamžitě vyhledat pomoc v protialkoholní léčebně.
4. Konečné stadium – mění se tolerance na alkohol. K dosažení opilosti potřebuje alkoholik větší množství alkoholu, frekvence opilostí roste. Opíjí se „do němoty“ i při nevhodné příležitosti (pohřeb, posezení s rodinou). Pije i několik dní v kuse a pije už od rána. Jenže bez alkoholu už to nejde a s ním také ne. Tím se uzavírá kruh a zde může pomoci pouze psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii. S pomocí lékaře, s pevnou vůlí a stoprocentní abstinencí se dotyčný dokáže vrátit do normálního života.

Alkohol není jen problém mužů

- závislost na alkoholu je u žen rychlejší než u mužů

- pokud žena vypije stejné množství alkoholu jako muž, je jí naměřena vyšší hladina alkoholu v krvi především proto, že enzymy odbourávající alkohol v žaludku ženy jsou méně aktivní

- ženská játra rychleji ztrácejí schopnost odstraňovat toxiny z těla, proto ženy mají po kratší době pití zdravotní problémy

- rizikovými faktory jsou stres, rodinná anamnéza, konflikt mezi požadavky rodiny a zaměstnáním

- riziková jsou také některá zaměstnání, například práce ve zdravotnictví, manažerky

- ohroženy jsou i ženy, které jsou pouze doma s dětmi a mají dobré finanční zázemí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám