Hlavní obsah

Kaki Persimon láká nejen vůní exotiky

Novinky, Dana Sokolová

Kaki Persimon nebo také Sharonovo ovoce řadíme mezi exotické ovoce, které lze rozpoznat podle typické žluté nebo oranžové barvy, tvarem připomínající rajče. Kaki se zpravidla konzumuje v syrovém stavu, lze jej však i zmrazit, konzervovat nebo sušit. Občas se používá v orientální kuchyni nebo nakrájené na plátky do salátů, v podobě džemu nebo jako náplň do koláčů. Také se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.

Článek

Na trhu se setkáme s kaki dovezeným z Číny, nicméně pokud si chcete skutečně pochutnat, pak je dobré podle odborníků volit odrůdu kaki Persimon Bouquet, která se pěstuje výhradně ve Valencii a je aromatičtější, než odrůda tradičního kaki. Ovoce má navíc pevnější dužinu a vydrží déle než jiné odrůdy.

Důvodem oblíbenosti kaki je nejen jeho sladká chuť, ale především jeho blahodárné účinky. Podle nutriční studie kaki obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Především vitamin C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a mangan. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal).

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech, podporuje zdravé a silné kosti. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen a jako prevence proti skleróze.

Doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Díky vysokému obsahu pektinů, které regulují funkci střev, se toto ovoce často používá ve výživě malých dětí a pojídání kaki se doporučuje i v těhotenství, neboť vitamin A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.

Oblíbená pochoutka v kuchyni

Dobře zralé kaki se podobá oranžovému rajčeti, jen má pevnější a lesklou slupku. Vůně kaki je výrazně vanilková, vnitřní struktura ovoce připomíná dýni, broskev nebo žlutý meloun. Nezralé kaki má svíravě trpkou chuť, ale když vyzraje, je to lahůdka.

Využití kaki je velmi pestré, ale nejčastěji se používá na zdobení pokrmů při přípravě ovocných salátů. Ve Francii se z něj připravuje kompot i zavařenina a rozpůlené, vydlabané a alkoholem vytřené slupky se používají i jako nádobka na zmrzlinu; navrch se pak propasíruje zralá dužina. Velmi oblíbené je kaki i v Číně, Vietnamu a Rusku, kde se rozpůlené plody často zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Pěna z kaki Persimon se šafránovým sirupem
Suroviny: 500 g rozdrceného kaki Persimon Bouquet, 300 g našlehané smetany, 150 g cukru, 10 g želatinyNa sirup: ½ dl bílého vína, 50 g medu, šťáva z ½ citrónu, ½ lžičky šafránuPostup: Navlhčíme plátky želatiny. Scedíme rozdrcené kaki a schováme si šťávu. Rozpustíme želatinu se šťávou z citrónu a 2 lžícemi vody, přidáme cukr, vmícháme šlehačku. Směs vlijeme do silikonové formy a vložíme do ledničky, necháme vychladit a ztuhnout nejméně 4 hodiny.Abychom udělali sirup, povaříme víno, med, šťávu z citrónu a šafrán. Vaříme do zhoustnutí.Po vyjmutí z formy polijeme sirupem a můžeme ozdobit kandovaným kaki, pár kuličkami karamelizovaného kaki a malinami či jiným červeným ovocem.
Koláč z kaki Persimon
Suroviny: 1 listové těsto, ½ I cukrářského krému, 5 ks kaki Persimon Bouquet, 100 g meruňkové marmeládyCukrářský  krém: 250 ml mléka, 250 ml smetany, 50 g kukuřičné mouky, 125 g cukru, 6 žloutků, 1 lžička másla, půl citronu,1 vanilkaCukrářský krém: V hrnci ohřejeme mléko, smetanu, vanilku a kůru z citronu. Když se začne vařit, sundáme z ohně a necháme louhovat 30 minut.Postup: Listové těsto rozválíme válečkem a vytvoříme základ dortu. Potřeme máslem. Propícháme dno vidličkou a dáme péct do trouby vyhřáté asi na 150 °C přibližně na 30 minut, až bude těsto dozlatova.Jakmile těsto vychladne, pomažeme krémem. Oloupeme kaki a nakrájíme na plátky - ne moc tenké. Celý dort poklademe plátky kaki. Můžeme dát zapéct do trouby na 10-15 minut. Navrch dortu rovnoměrně rozetřeme meruňkovou marmeládu a ozdobíme.
"Brownie"  z kaki s ořechy a dvojitou vanilkovou polevou
Suroviny: Marmeláda: 230 g kaki, 180 g cukru, pár kapek citrónuDvojitá vanilková poleva: 1 I smetany, 100 g cukru, ½ větvičky vanilkyNa brownie: 125 g másla, 125 g hořké čokolády, 125 g cukru, 80 g marmelády z kaki, vejce, 1 lžička vanilkového extraktu/výtažku, 60 g polohrubé mouky, 2 celé ořechyPříprava: Vymažeme formu máslem a potáhneme dno papírem na pečení. Předehřejeme troubu na 180 °C. Dáme máslo, žloutky a čokoládu do vodní lázně, až se nám vytvoří krém. Přidáme cukr a mícháme, dokud se vše nespojí, přidáme marmeládu z kaki, zamícháme a odstavíme z ohně. Postupně vmícháme mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků. Směs vlijeme do formy. Pečeme asi 25-30 minut a po vyjmutí necháme vychladnout ve formě.Příprava marmelády: Omyjeme kaki, spaříme ve vroucí vodě několik minut, rychle vyjmeme a dáme do studené vody s ledem, aby neztratilo barvu. Kaki dobře oloupeme a rozmačkáme. Vezmeme pánvičku a vlijeme zcezenou šťávu. Přidáme cukr a na mírném ohni povaříme.Příprava vanilkové polevy: 1 litr smetany povaříme s vanilkou a cukrem.Můžeme podávat se zkaramelizovanými kuličkami kaki, větvičkou glazované vanilky a vanilkovou polevou. Polevu můžeme nahradit vanilkovou zmrzlinou.
Kytička z karamelu plněná pěnou (mousse) z kaki
Suroviny:Na kytičku: 100 g mouky, 100 g másla, 200 g cukru, 2 vaječné bílkyNa pěnu (mousse): ¼ litru smetany, 2 ks kaki Persimon Bouquet, 100 g moučkového cukruPříprava: Ušleháme bílky a přidáme máslo, cukr a nakonec mouku, dobře zamícháme. Na plech dáme malé porce vzniklého krému, které uhladíme lžičkou, až vznikne tenká vrstva. Uděláme takto 8 větších placiček, které dáme péct do trouby na střední teplotu, než zezlatoví. Jakmile jsou hotové, vyjmeme z trouby, a ještě než vychladnou, vytvarujeme kytičku, pomoci nám může sklenička, kolem které těsto modelujeme.Pěnu vyrobíme tak, že rozmačkáme kaki, smícháme se smetanou, kterou jsme předtím smíchali se 100 g cukru. Touto směsí naplníme kytičku.Pěnu ozdobíme malými kuličkami krystalizovaného kaki Persimonu, malinami a kouskem čokolády. Pokapeme medem a ozdobíme plátky máty.
Játrová paštika s pyré z kaki
Suroviny: 1,5 kg jater z čerstvé kachny, 300 g kaki, 4 plátky neochucené želatiny, 1 sklenice brandy, sůl a bílý pepřPříprava: Necháme kaki Persimon namáčet v brandy. Želatinu, kterou jsme navlhčili studenou vodou, zahřátím rozpustíme v trošce brandy. Rozdrtíme kaki Persimon Bouquet a smícháme se želatinou tak, aby vzniklo husté pyré. Plátky okořeníme a osmažíme na pánvi při nízké teplotě. Do paštiky můžeme přidat cukr, abychom snížili trpkou chuť.Výroba paštiky: Prokládáme vrstvu jater a pyré z kaki , až vznikne paštika. Vložíme do formy a dáme vychladit. S tukem, který nám zbyl na pánvi, ji po vyklopení z formy ozdobíme.Můžeme ozdobit s glazovaným či karamelizovaným kaki. Nakonec dozdobíme pár kapkami balzamikového octa.
Salát z plátků grilované tresky, základ z kaki a sevillských černých oliv
Suroviny: treska zbavená soli, 2 dužnaté papriky, 1 lilek, 1 cibule, 2 ks kaki, 50 g černých sevillských oliv 1 stroužek česneku sůl a pepřPříprava: Odsolenou tresku zmrazíme a na strojku nakrájíme na velmi tenké plátky. Naložíme do olivového oleje. V troubě na vysokou teplotu upečeme papriku, lilek a cibuli. Oloupeme a zbavíme jader, ochutíme olejem a česnekem.Kulatou formu obložíme plátky tresky a naplníme upečenou zeleninou. Kaki a černé olivy nakrájíme na kostičky, polijeme jimi salát, jako by to byla zálivka.
Carpaccio z tresky a krevet s kaki a omáčkou z medu a curry
Suroviny:Carpaccio: 250 g tresky, 100 g krevet, 200 g kaki Persimon Bouquet, šťáva z citronuOctová omáčka z medu a curry: ¾ l oleje, ¼ l octa, sůl, pepř, 1 lžička hořčice, 1 lžička curry, 1 polévková lžíce meduPříprava: Odkostíme a sundáme kůži z tresky. Rozložíme tresku a navrch položíme krevety. Opatrně srolujeme. Pozor, aby krevety zůstaly uvnitř svinuté tresky (vznikne nám taková trubička).Uložíme do ledničky na několik hodin, dokud nebude svitek dostatečně tuhý, abychom ho mohli na strojku krájet na tenké plátky.Stejně nakrájíme na tenké plátky také kaki a rozložíme ho na plátky z tresky. Nakonec ozdobíme octovou omáčkou z medu a curry.
Gazpacho z kaki
Suroviny: 500 g kaki, 400 g červených rajčat, půlka okurky, 50 g červené papriky, 50 g zelené papriky, 1 cibulka, 1 stroužek česneku, 50 g tvrdého namočeného chleba, 1 lžíce jablečného octa, 150 ml olivového oleje, sůlPříprava: Všechnu zeleninu opláchneme pod studenou vodou, nezapomeneme vyndat semínka z paprik. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce s vysokými okraji, abychom zabránili prskání. Dále oloupeme kaki, odstraníme stopku a nakrájíme také na kousky. Přidáme kousky kaki do hrnce spolu s namočeným chlebem. Pár kousků kaki si necháme na finální ozdobení.Přidáme stroužek česneku a ocet, mixujeme šlehačem. Scedíme rozmixovanou směs, dochutíme olivovým olejem a solí.Podáváme velice studené ve sklenicích nebo polévkových miskách, přidáme kuličku kaki napíchnutou na jehlu/párátko.
Kachní prsa s karamelizovaným kaki Persimon bouquet a křehkými plátky česneku
Suroviny: 250 g kaki, celé plátky játrové paštiky,100 ml vína Pedro Jiménez, 125 g cukru, 75 g sušeného ovoce, šťáva z půlky citronu, 50 g másla, 50 ml bílého vínaPříprava: Zálivka podle Pedra Jiméneze: Nalijeme do hrnce víno s 50 g cukru a dáme vařit na mírný oheň, než se směs zmenší asi o polovinu, necháme vychladnout na pokojovou teplotu.Pyré z kaki: Kaki oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do hrnce spolu se zbylým cukrem, šťávou z citronu, máslem a vínem a vaříme 10 minut. Rozmačkáme a scedíme přes cedník, poté necháme vychladit v lednici.Na talíř dáme plátek játrové paštiky, okraje ozdobíme pyré z kaki, polijeme zálivkou a nakonec ozdobíme sušeným ovocem.

Reklama

Související témata:

Související články

Znojemské okurky: lahoda, po které se hubne

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, jež dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme během roku...

Výběr článků

Načítám