Hlavní obsah

Lupénka není nakažlivá, přesto se lidé pacientů štítí

Lupénkou trpí v Česku asi tři sta tisíc lidí. Většina z nich má zkušenost s tím, že se jich lidé kvůli olupující se a zanícené kůži štítí. Nemoc přitom není nakažlivá. Stejně na tom je 125 miliónů pacientů na celém světě - podle průzkumu například 25 procent Italů a 23 procent Němců by nejedlo pokrm, který připravil člověk s lupénkou. Každý desátý psoriatik přiznává, že kvůli nemoci uvažoval o sebevraždě.

Foto: Profimedia.cz

Lupénka není nakažlivá.

Článek

"Dnešní Světový den psoriázy má informovat o nemoci a zbavit veřejnost zbytečných obav z nákazy," řekla v pátek novinářům přednostka dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka profesorka Jana Hercogová. Informace o nemoci a bezplatné vyšetření poskytnou v pátek až do 18:00 kožní lékaři v červeném dvojpatrovém autobuse před Rudolfinem.

Nemoc není vyléčitelná

Lupénka může podle profesorky propuknout v kterémkoli věku. Vyléčit se nedá, člověk ji má v genech a kdykoli znovu se může vrátit. Nejčastěji se objeví mezi 15 až 35 lety věku, obvykle po stresu - po prodělané chřipce, psychickém stresu, nebo třeba u žen po porodu. Na loktech, dlaních a prstech rukou, ale třeba i ve vlasech a na dalších místech těla se objeví ostře ohraničená, zarudlá a mírně vyvýšená ložiska, pokrytá šupinami.

Léčba spočívá v potlačení příznaků, pro nejtěžší pacienty, kterým nic nezabralo, je vhodná biologická léčba. Takových pacientů je nanejvýš 20 procent, valné většině tedy stačí běžná léčba kortikosteroidy, deriváty vitaminu D3 či fototerapie. "Jde o chronicky stacionární lupénku, která je omezená na typická místa. Ke zlepšení stavu mohou použít i jiné preparáty, než jsou oficiální léky," uvedla Hercogová.

Pacienti sami tyto přírodní přípravky vyhledávají, aby si v potížích ulevili. Vyhovuje jim, že neobsahují steroidy. Hercogová svým pacientům, zejména těhotným a dětem, radí australský přípravek s extrakty z bylin, olejů a ovocných kyselin. Většině prý uleví, podle studií zlepší stav až o 90 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám