Hlavní obsah

Podzimním neduhům lze úspěšně čelit konzumací zakysaných výrobků

Novinky, kaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během podzimních sychravých dnů se často objevuje únava organismu a vytrácí se celková chuť do života. Ráno se nám kolikrát ani nechce vystrčit nos ze dveří, za nimiž vládnou fujavice a plískanice. Přitom stačí držet se rad našich babiček a den začít snídaní, která obsahuje zakysané výrobky.

Foto: Profimedia.cz

Probiotika obsažená v zakysaných výrobcích posilují obranyschopnost organismu či regenerují žaludek po užívání antibiotik.

Článek

Změna ročního období s sebou přináší zvýšenou zátěž na lidský organismus a imunita dostává zabrat. Časté přechody z chladu do vytopených prostor mají na naše tělo negativní vliv. Výsledkem může být snížená imunita a vyšší náchylnost vůči různým onemocněním.

Cvičení, otužování, životospráva

Posílení obranyschopnosti lze dosáhnout pravidelným cvičením, otužováním a v neposlední řadě správnou životosprávou. V zimním období funguje lidský metabolismus pomaleji, a organismus tak potřebuje větší zásoby energie, které si pak bedlivě střeží.

Ukládání energie do zásoby platí zvláště během vánočních svátků, kdy našemu tělu předkládáme nadbytek dobrot a sladkých lákadel, který si ukládá na horší časy. Proto je třeba teď našemu trávicímu sytému dopřát trochu oddychu a úlevy. Nejlepší, co pro něj můžeme udělat, je postarat se o to, aby mělo tělo dostatek látek nezbytných pro správné trávení.

Probiotika chrání organismus před nemocemi

Bezpochyby mezi ně také patří hodné bakterie (probiotika) obsažené v kysaných mléčných nápojích, jež znaly už naše babičky. Probiotika jsou pro organismus velmi příznivé bakterie, které v trávicím traktu brání jiným bakteriím v jejich nežádoucím přemnožení.

Pozitivně působí na střevní mikroflóru a přirozenou cestou pomáhají posilovat celkovou obranyschopnost organismu, která je vlivem příchodu chladnějšího počasí ohrožena.

Zákysy, kefíry, podmáslí, bílé jogurty dodávají tělu chybějící energii či dokonce napomáhají regeneraci střevní mikroflóry po užívání antibiotik.

Anketa

Konzumujete zakysané výrobky?
1. Ano, pravidelně
44,2 %
2. Ano, často
25 %
3. Občas
24,3 %
4. Ne
3,4 %
5. Ne, ale přemýšlím nad tím
1,5 %
6. Bojím se častých návštěv wc
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 939 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč nám probiotika pomáhají na antibiotika

Ještě před pár lety lékaři nedoporučovali, abychom při užívání některých antibiotik jedli jogurty a další mléčné výrobky. Protože by mohly rušit účinky léku....

Výběr článků

Načítám