Hlavní obsah

Antikoncepční pilulky zřejmě brzy nahradí speciální gel na kůži

New York

Užívání antikoncepčních pilulek s sebou nese řadu vedlejších účinků a tak vědci hledají další možnosti aplikace hormonů. Podle nejnovější americké studie se zřejmě brzy budou hormony aplikovat přímo na kůži. První testy na dobrovolnicích totiž prokázaly, že aplikace gelu na břicho, stehna, paže či ramena nemá žádné vedlejší účinky, které souvisejí s podáváním pilulek, mezi ně patří přibývání na váze a akné.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace gelu s hormony by neměla mít vedlejší účinky.

Článek

Užívání gelu je prý bezpečné i pro kojící matky, jak uvádí zpráva výzkumného centra při Population Council v New Yorku. Během sedmi měsíců testování byl gel přijímán tělem velmi dobře a žádná z testovaných žen neotěhotněla.

„Je velice užitečné, že můžeme ženám nabídnout různé možnosti, jak do svého těla dostat antikoncepci,“ pochvaluje si gel doktorka Ruth Merkatzová, která testy prováděla.

Optimální denní dávka léku jsou tři miligramy. Účinnými látkami jsou nestoron, nový typ progesteronu, a dále estrogen. Gel vyvinula a vyrábí společnost Antares Pharma.

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepce dělá ženy chytřejšími

O hormonální antikoncepci (HA) kolují ve světě desítky mýtů. Spousta jich je už také vyvrácených. Vědci ale nyní přišli s překvapivou novinkou. Ženy užívající...

Výběr článků

Načítám