Hlavní obsah

Silné kouření ve středním věku zdvojnásobuje riziko Alzheimerovy choroby

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří jsou ve středním věku silnými kuřáky, mají více než dvojnásobnou pravděpodobnost, že u nich propukne Alzheimerova choroba než u nekuřáků. Kouření více než 40 cigaret denně zároveň zvyšuje riziko nějaké formy demence. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Těžké kuřáctví ve středním věku souvisí s rozvojem demence.

Článek

Vědci v USA sledovali více než 21 tisíc žen a mužů ve středním věku po dobu 23 let a zjistili, že u těch lidí, kteří spotřebovali více než dvě balení cigaret denně, je riziko propuknutí Alzheimerovy choroby o 157 % vyšší než u nekuřáků.

Ještě vyšší u nich pak bylo riziko rozvoje druhé nejčastější choroby - vaskulární demence. Ta je způsobená cévními poruchami, kdy vlivem špatného vyživování odumírají úseky nervové tkáně v mozku. Pravděpodobnost, že se u silných kuřáků v pozdějším věku rozvine tento druh demence, je o celých 172 procent vyšší než u nekuřáků.

Účastníci byli podrobeni studii opět v letech 1978 až 1985, kdy jim bylo mezi 50 a 60 lety. U 1136 silných kuřáků byla nakonec diagnostikována Alzheimerova choroba, ve 416 případech se u nich rozvinula vaskulární demence.

"Tato studie ukazuje, že mozek rozhodně není vůči dlouhodobému kouření imunní," řekla vedoucí výzkumu doktorka Rachel Whitmerová z Kaiser Permanente Institute v Kalifornii. "Kouření ovlivňuje krevní tlak a zvyšuje krevní srážlivost, celkově ohrožuje cévní systém, který hraje důležitou roli při riziku Alzheimerovy choroby," dodala. Kouření také způsobuje takzvaný oxidační stres a záněty, které rovněž přispívají k rozvinutí onemocnění.

Těžké kuřáctví ve středním věku tedy značně zvyšuje pravděpodobnost rozvinutí nějaké formy demence. Naproti tomu u bývalých kuřáků či u těch, kdo vykouří méně než deset cigaret denně se zvýšené riziko neprokázalo.

V současnosti má Alzheimerovu nemoc na světě asi 30 miliónů lidí. Někteří odborníci varují před epidemií tohoto onemocnění. Podle nich může v roce 2050 nemocí trpět až 106 miliónů lidí.

Závěry studie byly zveřejněny v odborném časopise Archives of Internal Medicine.

Reklama

Související články

Metlou 21. století bude demence

Podle evropských vědců bude Alzheimerova nemoc spolu s dalšími formami demence jedním z největších problémů světového zdravotnictví během 21. století. Celkové...

Výběr článků

Načítám