Hlavní obsah

Obavy o práci jsou pro zdraví nebezpečnější než nezaměstnanost

Washington

Pouhý strach, že ztratíte práci, vás může stát zdraví. Podle posledních výzkumů je překvapivě nebezpečnější, než skutečná ztráta zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Obavy ze ztráty práce mohou být vysoce stresující.

Článek

Američtí vědci prováděli studii, která zkoumala zdravotní stav nezaměstnaných a respondentů, kteří jsou dosud v pracovním poměru, ale hrozí, že jim brzy skončí. Ukázalo se, že hůře jsou na tom lidé, kterým vyhazov teprve hrozí.

"Rizikovějším faktorem pro zdraví než kouření a vysoký krevní tlak je chronická nejistota," vysvětluje Dr. Sarah Burgardová z Michiganské univerzity. Podle ní je na vině stres, který může vést k vážným poruchám zdraví.

Burgardová se svým týmem analyzovala údaje ze dvou celonárodních průzkumů. Výsledky zveřejnila v časopise Social Science & Medicine. "Dramatické změny na americkém trhu práce oslabily vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a probudily obavy ze ztráty zaměstnání," uvádí se v článku.

Obavy ze ztráty práce jsou podle předpokladu expertů nebezpečné v tom, že zaměstnání je spojeno s dalšími faktory - zdravotním pojištěním či důchodem. Strach o to, že o ně přijdeme, tak vyvolává hned několikanásobný stres.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám