Hlavní obsah

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa může být prospěšná i pro diabetiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čokoláda pro svůj vysoký obsah cukrů a tuků je pro většinu cukrovkářů naprosté tabu. Výjimku doposud tvořily jen tzv. dia čokolády. Nově ji pak tvoří i čokolády s vysokým obsahem kakaa, které podle britských vědců diabetikům neškodí, naopak jim mohou pomoci s udržením optimální hladiny cholesterolu. Vhodná je zejména čokoláda, v níž jsou kousky kakaa a která je bohatá na polyfenoly.

Foto: Profimedia.cz

Hořká čokoláda má i léčivé účinky.

Článek

Odborníky z univerzity v britském Hullu zajímal vliv kakaa na nemocné s diabetem. Proto uspořádali experiment, v němž 12 lidí trpících cukrovkou 2. typu konzumovalo po 16 týdnů tyčinky čokolády. Vypadaly všechny stejně, ale některé v sobě měly víc kakaa než ostatní.

Po vyhodnocení se ukázalo, že u nemocných, kteří konzumovali víc kakaa, se snížila hladina škodlivého cholesterolu a zvýšil se obsah cholesterolu prospěšného. Podle vědců za to mohly především tzv. polyfenoly, jež čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje.

Šéf studie Steve Atkin z toho vyvozuje, že by čokoláda s vysokým obsahem kakaa měla být zařazena do jídelníčku pacientů s cukrovkou 2. typu, protože pomůže snížit riziko onemocnění srdce.

Nebezpečná hladina cukrů

Britská organizace zabývající se problematikou cukrovky Diabetes UK, ale upozorňuje, že i čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje příliš velké množství cukru.

Podle této organizace, je nebezpečné, aby cukrovkáři začali čokoládu bezmyšlenkovitě konzumovat.

Upozorňuje, že každá tyčinka tmavé čokolády představuje 200 kalorií a 16 gramů tuku. Iain Frame z této organizace varuje před zobecňováním studie, která pracovala jenom s 12 lidmi. Přesto je ale pro to, aby se pokračovalo ve výzkumu příznivého účinku polyfenolů, které by mohly být přidávány do stravy diabetiků v jiné formě než v čokoládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám