Hlavní obsah

Martina Navrátilová vyhrála svůj boj s rakovinou prsu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti měsíci lékaři našli tenistce Martině Navrátilové rakovinu prsu. Přestože ji zhoubný nádor lékaři odstranili již v březnu, až nyní mohla otevřeně prohlásit, že tenhle boj se zákeřnou rakovinou vyhrála.

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Martina Navrátilová

Článek

Česká rodačka Martina Navrátilová přišla totiž jako jedna z mála žen k lékaři včas. Již v březnu ji lékaři odstranili zhoubný nádor pomocí tzv. lumpektomie, kdy se vyjme z těla jak nádor, tak bezpečný lem zdravé tkáně.

Následně pak musela Martina podstoupit šest týdnů ozařování, aby se v těle zničily skutečně všechny rakovinové buňky. Až nyní tedy mohla veřejně prohlásit, že svůj boj se zákeřnou rakovinou vyhrála.

"Technicky vzato jsem byla bez nádoru v těle již v březnu po odstranění nádoru, ovšem až nyní mohu říci, že v mém těle nejsou žádné rakovinové buňky," svěřila se šťastná tenistka magazínu People.

Nejhorší bylo ozařování

Martině byla diagnostikována neinvazivní forma rakoviny tzv. duktální karcinom a proto po vyjmutí musela absolvovat ještě šest týdnů ozařování.

"Operace byla jednoduchá, ale ozařování mnohem složitější. Těch šest týdnů jsem byla skutečně bez energie. Ozařování vám energii vysaje z těla jako upír, den za dnem.  Trvalo mi hodně dlouho, než jsem svou energii a sílu získala zpět," svěřila se Navrátilová.

Nicméně nyní se již Martina cítí skutečně dobře a může za to i vynikající prognóza a minimální šance na návrat rakoviny.

Třiapadesátiletá Martina během onemocnění změnila i svůj životní styl. "Přestala jsem pít kávu a cítím se skutečně lépe," dodává tenistka. Tenisu a sportu jako takovému však zůstala věrná a to dokonce i během ozařování. V současné době se touží naučit surfovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám