Hlavní obsah

Každý den zemřou čtyři Češi na rakovinu prostaty

Rakovina prostaty je třetí nejčastější příčinou úmrtí muže na zhoubný nádor v ČR a počet nových onemocnění stále roste. Lékaři ji často nazývají tichým nepřítelem starších mužů, jelikož se v počátku nemoci nijak neprojevuje a odhalit ji včas tak může jen screeningové vyšetření. Odborníci proto radí všem mužům kolem padesátky, aby si u svého praktického lékaře toto vyšetření vyžádali.

Foto: Profimedia.cz

Karcinom prostaty

Článek

"Každý muž, který se dnes narodí, má 17procentní pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty, a asi tříprocentní pravděpodobnost, že na toto onemocnění

zemře," upozorňuje přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno profesor Dalibor Pacík, předseda projektu Europa Uomo CZ (Uomo znamená italsky muž).

V ČR je každoročně odhaleno asi 3500 nových případů rakoviny prostaty a kolem 1350 mužů na ni umírá. Rakovina prostaty je třetí nejčastější příčinou úmrtí muže na zhoubný nádor v ČR a počet nových onemocnění roste.

Preventivní vyšetření krve stojí zhruba 150 korun. Pokud už má pacient potíže, hradí ho pojišťovna.

Nemoci se nedá předcházet

U řady mužů se rakovina prostaty rozvíjí pomalu a nezpůsobuje žádné potíže až do doby, než se rozšíří mimo prostatu. Zhoubnému nádoru prostaty nelze předcházet, ale lékaři ho umí odhalit včas, kdy je léčba účinnější.

Léčba tohoto nádoru pak spočívá především v ozáření nebo v operaci.  U pokročilého karcinomu prostaty je pak velmi účinná hormonální léčba, ovšem musí být správně načasovaná.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu prostaty je třeba zachytit včas

Tři různé nemoci

Prostatická žláza může být postižena karcinomem prostaty, nezhoubným zbytněním prostaty a zánětem prostaty. Všechna tři onemocnění jsou nezávislá, můžou postihnout jednoho muže, a to současně i postupně.

Více než polovina starších 50 let má urologické problémy v důsledku nezhoubných onemocnění. Ne všechny nezhoubné nádory vyžadují léčbu.

Mezi příznaky rakoviny prostaty pak patří slabý proud moči nebo časté močení. Komplikacemi jsou akutní zástava močení, nárůst zbytkového množství moči, které muž neumí vytlačit, infekce, močové kameny a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám