Hlavní obsah

Čím širší pas, tím větší riziko rakoviny tlustého střeva

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina tlustého střeva ohrožuje stále více lidí, mnoho z nich na ni umírá, a to především kvůli pozdní diagnóze. Jedním z velmi důležitých faktorů, které mohou výrazně ovlivnit výskyt rakoviny, je složení stravy. U lidí, kteří jedí nezdravě a tloustnou, se s každým přibraným centimetrem v pase zvyšuje riziko výskytu této nebezpečné nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Ukládání tuku v oblasti pasu a břicha je podle vědců velmi nebezpečné. A to dokonce i tehdy, když netrpíte nadváhou.

Článek

Odborníci se striktně drží tvrzení, čím více centimetrů v pase, tím větší riziko výskytu rakoviny tlustého střeva. A to i když jsou ostatní tělesné proporce v "normě". To znamená, že můžete být ohroženi i v případě, kdy vůbec netrpíte nadváhou, uvedl server Daily Mail.

Profesor Martin Wiseman, lékařský a vědecký poradce v centru pro výzkum rakoviny v Británii, který průzkum financoval, k celé problematice uvedl: "Naše nejnovější studie přispívá k už tak silným důkazům, že nadbytek tělesného tuku zvyšuje riziko vzniku rakoviny."

Odborníci tak tvrdí, že po omezení kouření je udržení zdravé váhy další nejdůležitější opatření v boji proti rakovině tlustého střeva.

Tato studie zároveň dokazuje, že velmi důležité je i místo, na kterém se nám přebytečný tuk ukládá.

"Zdravý" obvod pasu 

Lékaři zjišťovali rozměry pasu u jednotlivých etnických skupin a došli k závěru, že "zdravý" obvod pasu u žen je zhruba do 80 centimetrů, do 94 centimetrů u mužů bělochů a černochů, do 89 centimetrů pak u asiatů. Rozdíly jsou dány jinými výškovými průměry jednotlivých skupin obyvatel.

S každými dalšími zhruba dvěma a půl centimetry navíc se riziko rakoviny zvyšuje o tři procenta.

Obvodu pasu je tedy podle lékařů nutno věnovat mnohem větší pozornost než doposud, a to i v případě, že jedinec vůbec netrpí nadváhou.

Stravovací návyky se zlepšují, stále to ale nestačí

Stále ještě ale není jasné, proč právě břišní tuk je tak nebezpečný. Vědci spekulují o tom, že právě nadbytečný tuk uložený v břišní oblasti narušuje rovnováhu hormonů, jejich nestabilita pak podporuje výskyt rakoviny tlustého střeva.

Světová asociace pro výzkum rakoviny tlustého střeva opětovně varuje, že konzumace zpracovaného masa, jako je například slanina, šunka, krkovička, salámy nebo párky v rohlíku, výrazně zvyšuje možnost onemocnění rakovinou střev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám