Hlavní obsah

Obezita se dá výrazně ovlivnit, i když k ní máte genetické předpoklady

Novinky, Bohumila Kunertová

Lidí s nadváhou či dokonce obezitou každoročně nejen v Česku stále přibývá. Mnozí si za svůj stav mohou sami, někteří k tomu mají genové dispozice, s kterými se nedá mnoho dělat. I to je ale podle odborníků diskutabilní. I lidé s genovými dispozicemi prý totiž mohou možnou obezitu výrazně ovlivnit.

Foto: Profimedia.cz

I lidé s genetickými dispozicemi, kteří jsou mnohem více ohroženi obezitou, mohou tento jev výrazně ovlivnit.

Článek

I když mají někteří lidé sklony k nadváze či dokonce obezitě, vědci z Cambridge potvrzují, že aktivní životní styl může být velmi účinným krokem, jak s touto situací bojovat. Vhodným cvičením se tak mohou lidé zbavit prý až 40 procent nadbytečné váhy, a to i když k nadváze mají genové dispozice.

K těmto závěrům došli vědci po analýze genů u více než 20 tisíc mužů a žen ve věku 39 až 79 let, při které se zaměřili na dvanáct genetických markerů, o nichž se ví, že zvyšují tzv. body mass index (BMI) a vedou k obezitě.

Ze zjištěných údajů pak pro každou osobu vypočítali skóre "genetické predispozice". Všechny testované osoby pak byly požádány, aby vyplnily dotazník, ve kterém mimo jiné uvádějí úroveň jejich fyzické aktivity, jak v zaměstnání tak i ve volném čase.

Nebuďme otroky našich genů

Vědci pak k výsledkům uvedli: "Naše zjištění vyvracejí velmi populární mýtus, že s obezitou se nedá nic moc dělat, pokud je geneticky daná v rodině. Tyto výsledky mohou být velmi kladným vodítkem v boji proti obezitě a v její budoucí léčbě."

Doktorka Ruth Loosová, která studii vedla, k výsledkům dodala: "Náš výzkum velmi jasně dokazuje, že i lidé, kteří jsou ohroženi obezitou kvůli jejich genům, mohou velmi výrazně zlepšit své zdraví vhodnou fyzickou aktivitou, kterou budou provádět každý den.

Samozřejmě po lidech nechceme, aby každý den běhali maraton. Jde o to, že i menší změny mohou výrazně ovlivnit riziko obezity, například každodenní procházky se psem, nebo pravidelná práce na zahrádce," dodala Loosová.

Výsledky tak potvrzují, že nemusíme být naprostými otroky našich genů, zdraví můžeme ovlivnit i tím, že výrazně změníme své chování a návyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Bez vydatné snídaně nezhubnete

Že polévka je grunt, věděly již naše babičky a všichni jsme toto okřídlené rčení několikrát slyšeli. Zapomínat na vydatnou snídani a domnívat se, jak tím jsme...

Výběr článků

Načítám