Hlavní obsah

Z gamblerství se ročně léčí 1360 lidí, nejvíce nezaměstnaní a studenti

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z gamblerství, neboli patologického hráčství, což je závislost na hře na automatech, se v České republice v průměru za posledních sedm let ročně léčí 1360 pacientů.

Foto: Právo

K největšímu nárůstu závislých došlo ve věkových skupinách 30 až 34 let, 55 až 59 a 60 až 64 let, a to více než k dvojnásobnému.

Článek

„Lidé trpící touto poruchou riskují své zaměstnání, většinou se zadlužují a lžou, porušují zákon, aby získali peníze nebo unikli placení dluhů,“ sdělila Právu ve čtvrtek Radka Šmídová z Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Praze.

Většinou je na psychiatrických klinikách ročně 544 lidí s diagnózou patologické hráčství dokonce hospitalizováno. Loni jich bylo nejvíc ve Zlínském kraji (9 na 100 000 obyvatel kraje), dále v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji, naopak nejméně na Vysočině.

Z celkového počtu v průměru ročně léčených 1360 lidí klesá podíl pacientů ve věku 15 až 19 let, naopak počet starších 20 let prudce přibývá.

U hospitalizací je tomu podobně. K největšímu nárůstu došlo ve věkových skupinách 30 až 34 let, 55 až 59 a 60 až 64 let, a to více než k dvojnásobnému. Šmídová rovněž sdělila, že nejvíce hospitalizovaných je těch, kteří nepracují nebo studují. Ti tvoří téměř polovinu všech hospitalizovaných.

Dvaceti procenty se pak podílejí řemeslníci a kvalifikovaní dělníci a z 18 procent lidé pracující ve službách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám