Hlavní obsah

Když selhává štítná žláza

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štítná žláza, která špatně funguje, člověku jen ztrpčuje život. Ve dvou případech však může být nebezpečná. U těhotných a u malých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Lékař obvykle vyšetří spolu se štítnou žlázou (vpravo) i lymfatické uzliny, aby od sebe odlišil různé problémy.

Článek

Pro ženy je riziková hlavně tím, že snižuje jejich schopnost otěhotnět. A u nastávajících maminek pak poškozuje ještě nenarozené dítě, pokud se porucha rozvine.

U plodu začíná tato žláza plnit svou funkci mezi 10. až 12. týdnem gravidity. Do té doby závisí plod na jódu a hormonech získaných od matky. Ty jsou důležité pro vývoj mozku a nervových struktur. Stejně jako pro jeho celkový růst a vývoj.

Foto: Profimedia.cz

Pokud má žena problémy s otěhotněním, měla by si u doktora nechat vyšetřit štítnou žlázu.

Žena by se proto měla před otěhotněním nebo na začátku těhotenství zajímat, jak na tom se štítnou žlázou je. V případě, že u ní lékař objeví příznaky poruchy, musí co nejdříve absolvovat vyšetření, které nedostatek hormonů včas odhalí a pomůže i v určení léčby.

Pokud má budoucí maminka potíže s otěhotněním, je užitečné myslet i na sníženou činnost této žlázy, tedy hypotyreózu. Také tady bývají vodítkem příznaky.

Foto: Profimedia.cz

Grilovaná ryba

Jak nemoc poznat
Lidi se sníženou funkcí štítné žlázy obvykle trápí:
- únava, ospalost nebo slabost
- sklon k zimomřivosti a špatné toleranci chladu
- horší paměť
- přibývání na váze nebo horší schopnost shazovat při hubnutí nadbytečná kila
- tendence ke špatným náladám a k depresím
- časté zácpy
- nepravidelná menstruace a problémy s plodností
- bolesti kloubů a svalů
- suchá šupinatá kůže a prořídlé vlasy, které se snadno lámou

Lidé postižení hypotyreózou mohou trpět různou kombinací těchto příznaků i jejich intenzitou. U žen se tato choroba objevuje osmkrát častěji než u mužů.

Signál u dětí: opožďování v růstu

Pokud jde o malé děti, dělají lékaři preventivní vyšetření, které odhalí hypotyreózu u všech novorozenců. Postiženým dětem se okamžitě snaží dodat chybějící hormony štítné žlázy. Okamžitě proto, aby zabránili poškození nervového systému a psychomotoriky, tedy vědomé koordinace pohybu.

Pokud jde o poruchu, která se vyvine v pozdějším věku, je užitečné, když rodiče upozorní dětského lékaře na možné riziko dědičnosti, tedy na to, že trápila i je nebo jejich rodiče anebo příbuzné.

Signálem hypotyreózy může být zhoršený prospěch dítěte případně jeho zhoršená schopnost se soustředit. Stejně jako zaostávání v růstu a ve fyzickém vývoji. To je klíčové. Ostatní příznaky u nich nemusí být tak výrazné jako u dospělých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám