Hlavní obsah

Zbavte se zdravotních potíží s ajurvédou

Právo, Petr Veselý

MUDr. David Frej nenosí turban ani nesedí s pacienty na kobercích při vonných tyčinkách. Snaží se o kombinaci klasické moderní medicíny a ajurvédy, upravené v evropském duchu. Původně jde o tradiční lékařství pocházející z Indie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mezi ajurvédské procedury patří např. masáže nebo koupele.

Článek

Dřív k němu chodili lidé, kteří čekali zázrak. Třeba že jim obnoví klouby zničené artrózou. Dnes přichází daleko víc těch, kterým západní medicína nepomohla. Ale také přibývá pacientů, kteří nevidí řešení v tom, že budou neustále polykat další a další prášky. Zajímá je spíše příčina jejich zdravotních potíží a sami jsou ochotni pro své vyléčení něco udělat. Třeba změnit hodně svých zvyklostí.

Komu může ajurvéda pomoci a s čím?

Trávicí oheň

„Jsem pořád hrozně unavená, ale doktoři nepřišli na to proč,“ vysvětlovala MUDr. Frejovi sympatická blondýna (43), která pracuje v pojišťovně. „K tomu mám nepříjemné trávicí potíže a často mě pálí žáha.“

Lékař se zajímá o její jídelníček, o výsledky různých vyšetření i o lékařské zprávy, které s sebou přinesla. Prohlíží si její jazyk a oči (napovídají podle ajurvédy mnohé o stavu vnitřních orgánů).

Dělá jí pulsovou diagnostiku, kdy z charakteru pulsu zjistí spoustu informací o zdravotní kondici klienta. V tomto případě zjišťuje, že trávicí systém ženy nefunguje, jak by měl.

Foto: Profimedia.cz

Každému klientovi je nutné sestavit jiný jídelníček. Potraviny podporují nebo potlačují životní energie.

Doktor Frej konstatuje, že nová pacientka žije trochu rozháraně a tak se také stravuje. Ve snaze nepřibrat příliš často konzumuje malé porce jídla. Proto mezi nimi nemá pauzu dlouhou minimálně tři hodiny. Její jídelníček je navíc dost monotónní. Snaží se jíst hodně syrové stravy, i když pro ni by byla prospěšnější převaha stravy vařené.

Nesprávně kombinuje slaná i sladká jídla. Tím si snižuje energii, které ajurvédští lékaři říkají „trávicí oheň“. Navíc ráda pije studené minerálky. A studené nápoje brzdí podle nich trávení.

Harmonie jako lék

MUDr. Frej upravil pacientce jídelníček. Poradil jí, aby pravidelně dodržovala dobu, kdy jí. Snažil se rovněž vysvětlit, že podle ajurvédy má každý člověk jinou vrozenou konstituci. Cílem je, aby s ní žil v souladu. Pokud to nedělá, začne mít potíže. Fyzické i psychické. Potraviny představují jednu z cest, jak obnovit rovnováhu. Proto je určitá skladba jídelníčku a změny životních zvyklostí součástí této léčby.

Začala užívat bylinný přípravek, který u jejího metabolického typu stimuluje zažívání. A koření podporující vylučování trávicích enzymů.

Po třech měsících léčby ji přestala pálit žáha, zmizely zažívací potíže. Únava z velké části odezněla a každým dnem se cítí lépe. O to důsledněji se snaží dodržovat nové stravovací i životní zvyklosti.

Pochopila, že její léčbou je navození rovnováhy v organismu, která odpovídá jejímu metabolickému typu osobnosti. Alespoň tak, jak ho chápe ajurvéda čili věda o dlouhověkosti.

Léky až do konce života?

Praktický lékař zjistil majiteli prosperující firmy (52) vysoký krevní tlak. A dal mu na něj dva léky. Podnikateli se nelíbilo, že je bude muset užívat až do konce života. Proto přišel do ordinace doktora Freje v Praze - Vršovicích.

Absolvoval stejné kolečko vyšetření jako předchozí pacientka. Lékař zjistil, že jí celkem zdravě, ale v jeho stravě dominují sacharidy. Doporučil mu, aby omezil brambory, těstoviny, bílé pečivo a další výrobky z bílé mouky. Stejně jako mléčné výrobky.

Denně by si měl dopřávat olivový olej. Ukázalo se také, že pije málo čisté vody a hodně čaje, což zbytečně snižuje množství potřebných tekutin v organismu a může přispívat ke vzniku hypertenze.

V polovině cesty

Muž si změnil jídelníček a jednou za deset dní jedl po celý den pouze lehkou zeleninovou stravu. Také užíval ajurvédský bylinný přípravek určený na zmírnění potíží s krevním tlakem.

Tlak mu začal postupně klesat. Po třech měsících přestal užívat jeden z léků na hypertenzi, samozřejmě po dohodě se svým praktickým lékařem.

Momentálně je jeho nejbližším úkolem snížit dávkování druhého medikamentu a do budoucna má v plánu vyřadit ho úplně. Pochopitelně pokud to hodnoty krevního tlaku umožní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Speciální masáž Asifa Iqbala, ale i další procedury, jsou součástí léčby. Ajurvédští lékaři přistupují k pacientovi individuálně. Jedna nemoc se může projevit u různých lidí různými příznaky.

I jemu je jasné, že dosáhnout tohoto stavu a udržet ho znamená dodržovat nové životní zvyklosti včetně stravovacích.

Kůže jako zrcadlo

Taxikář (45), který navštívil doktora Freje, měl lupénku na nohách, na kolenou, na zádech a ve vlasech. Po roce léčby mu zůstala malá ložiska na loktech. Kromě popsaných vyšetření a způsobů léčby absolvoval některé ajurvédské procedury.

Třeba masáže spojené s jakýmsi saunováním, při kterém se ale nezahřívala hlava (orientální sauna). Smyslem celé léčby, včetně užívání bylin, bylo zlepšit trávení a látkovou výměnu. Ale také pročistit krev a hlavně podpořit funkci jater, aby vylučovala látky, které komplikují jejich činnost. Kůže je jako zrcadlo: odráží stav vnitřní orgánů. Proto se musí léčit i vnitřně.

Výsledkem léčby je pacient nadšený. Rozsáhlá lupénka totiž znamenala, že značnou část svého života na sebe neustále mazal různé krémy a přípravky. Nemoc ho navíc handicapovala nejen v práci, ale také v soukromém životě včetně života intimního. Není vůbec náhoda, že si většina lupénkářů léčí spolu s kůží také depresi.

Bitva s migrénou

Účetní (38) se dostávala do vážných problémů kvůli silné migréně. Navzdory lékům ji trápila jednou týdně. Znemožňovala ženě práci. Kromě už zmíněných základních vyšetření a léčebných postupů zaměřených na zklidnění a harmonizaci nervového systému absolvovala ještě speciální proceduru.

Aplikuje se při ní teplý olej na hlavu. Smyslem není jen relaxace nervového systému, ale také prohřátí tkání a stimulace látkové výměny v těchto tkáních. Olej má i mírně protizánětlivé efekty.

Po třech měsících léčby mívá žena jen jednu migrénu měsíčně. Ta ovšem za krátkou dobu odezní, navíc bez léků. Do upraveného jídelníčku, z něhož vyřadila tvrdé sýry, jogurty, banány a veškeré nápoje obsahující kofein, bude později, vždy po týdnu, většinu z vyřazených jídel postupně vracet. Má tak šanci najít potravinu, která jí zřejmě spouští bolesti hlavy.

Účetní se změnila i psychicky. Je veselejší, spokojenější a daleko víc otevřená novým zážitkům. „Pochopila své vrozené dispozice, a víc se snaží, aby s nimi žila v souladu,“ říká doktor Frej.

Podrobnosti a kontakty
Ajurvéda není šamanství ani pokoutní věda. V Evropě existuje Asociace pro ajurvédskou medicínu, kterou založili lékaři. Navíc Světová zdravotnická organizace uznává tuto metodu od roku 1982 jako léčebně-preventivní systém.
Víc se o ní můžete dozvědět třeba v knize Davida Freje: Ajurvéda (nakladatelství Eminent). Pokud byste měli zájem navštívit lékaře praktikující ajurvédskou medicínu, podívejte se třeba na internetové adresy: www.dr.frej.cz, www.gwstudio.cz nebo www.ayurmedic.cz. Řadu dalších informací najdete i na www.ayurveda.cz nebo na www.ayur-center.eu.

Co je vlastně ajurvéda

Ajurvédou rozumíme tradiční indické lékařství a zároveň vyzkoušený, jednoduchý systém, jak žít v souladu s přírodními principy. Snaží se v organismu nastolit rovnováhu, tedy zdraví. V upravené podobě se praktikuje ve spoustě zemí včetně ČR jako systém alternativní medicíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Lenost lze považovat za nemoc, míní lékaři

Také máte ze všeho nejradši ležení v posteli či na gauči u televize a nenávidíte vše, co je spjaté s jakoukoliv aktivitou? Pak právě pro vás máme zajímavou...

Výběr článků

Načítám