Hlavní obsah

Sluneční záření a parfémy ovlivňují účinky léků

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluneční záření může ovlivnit účinek některých léků, varují lékaři. V kombinaci s těmito léky nebo chemikáliemi vytváří UV záření v kůži látky, které ji poškodí nebo vyvolají nežádoucí imunitní reakci.

Foto: Petr Hroník, Právo

Nepříznivou reakci na slunce mohou na kůži vyvolat i parfémy obsažené v krémech a kosmetice

Článek

Takové reakce se nazývají fototoxické nebo fotoalergické. Nežádoucí reakce na slunce hrozí u léků, které užívají pacienti s poruchou srdečního rytmu, berou je na podporu močení, ke snížení teploty či bolesti. Vysoké riziko je také u protizánětlivých léků a antibiotik.

Nebezpečné tablety, krémy i gely

Na formě léčivého přípravku v tomto případě nezáleží, pacient ho může brát v tabletách, injekčně či ho nanášet na kůži jako mast, krém nebo gel. Puchýře na kůži také vznikají po opalování na kůži natřené gelem na bolesti kloubů, tzv. antirevmaticích.

Nepříznivou reakci na slunce mohou na kůži vyvolat také parfémy obsažené v krémech a kosmetice, zejména bergamotový olej a santalové dřevo, dále dezinfekční přísady jako chlorhexidin. V některých případech mohou reakci vyvolat i účinné složky opalovacích krémů, zejména oxybenzon.

Pokud už se nepříznivá reakce objevila, zmírní ji kortikoidy v tabletách či masti, které se nanášejí na postižené místo. V takovém případě ale je nutné se vždy předem poradit s lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Nekvalitní sluneční brýle mohou poškodit zrak

Tmavé brýle je třeba nosit v létě, ale i v zimě, kdy svítí ostré slunce. Brýle by měly v sobě mít zabudovány UV filtry a antireflexní vrstvu. Důležité je také...

Výběr článků

Načítám