Hlavní obsah

Bolesti hlavy u žen nejsou jen výmluvy, tvrdí vědci

Novinky, Bohumila Kunertová

Bolesti hlavy potrápí za život snad každého. I když u žen je tato fráze většinou spojována s výmluvou, jak se vyhnout milostným hrátkám s partnerem. Vědecký výzkum ale dokazuje, že ženy trápí bolesti hlavy mnohem častěji, déle a intenzivněji než muže.

Foto: Profimedia.cz

Bolesti hlavy trápí ženy až dvakrát častěji než muže.

Článek

Je možné, že některé ženy využívají výmluvu týkající se bolesti hlavy, aby se nemusely milovat s partnerem, zrovna když nemají chuť. Ve většině případů je však opravdu trápí chronické bolesti, a to daleko častěji než muže. S tím je také vzájemně spjato větší psychické zatížení, uvádí server The Daily Mail.

"Chronická bolest opravdu v mnohem vyšším měřítku postihuje ženy než muže, a to celosvětově," potvrzuje doktorka Kellyová z lékařského centra v Atlantě.

Bolest lze považovat za chronickou tehdy, trvá-li šest měsíců a déle. Mezi takové patří u žen kromě bolesti hlavy také fibromyalgie (revmatické onemocnění, při kterém člověka bolí bez nadsázky "skoro celé tělo"), syndrom dráždivého střeva nebo také revmatoidní artritida.

Podle doktorky Kellyové jsou na vině hormony, u migrény je to konkrétně estrogen. Četnost výskytu bolestivých stavů se u dívek zvyšuje v období puberty, u dospívajících chlapců je tato hladina stabilní, nebo stoupá jen velmi mírně.

Škodlivé emoce

Při léčbě chronických bolestí pomáhají různá analgetika, ženy a muži na ně ale podle výzkumů reagují různě. Bylo také zjištěno, že na reakci na léky se podílejí i další faktory, a to například sociální nebo psychologické.

Jak doktorka Kellyová zdůraznila, mají ženy sklon zaměřovat se na emocionální aspekty bolesti. Muži naopak zaměřují pozornost na fyzické pocity. Emoce u žen v tomto případě ale moc nepomáhají, naopak mohou celou situaci ještě zhoršit. Je proto důležité, aby se ženy mnohem aktivněji zapojily do léčby a více o sebe pečovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám