Hlavní obsah

Při hubnutí nás příznivě ovlivňují barevné potraviny

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náladu člověka pozitivně, ale zároveň i negativně ovlivňují barvy. Významný vliv na každého z nás mají rovněž barvy zeleniny a ovoce. Barevné jídlo je nejen chutnější a hezčí na pohled, ale rovněž nás chrání před nemocemi a pomáhá při hubnutí, tvrdí dietologové. Jaké barvy vybírat a jak nás ovlivňují?

Foto: Profimedia.cz

Konzumace zeleniny je pro naše zdraví jistě přínosná, při jejím výběru bychom ale měli také dbát na množství obsažených látek.

Článek

„Zdravá redukční dieta je spojena s konzumací zeleniny (tři sta až 450 gramů denně) a s příjmem ovoce v množství asi sto padesát až 200 gramů. Mnoho našich klientů však mívá v počátcích redukčního programu s dostatečným příjmem zeleniny problém, protože jim nechutná nebo ji nejsou zvyklí jíst v odpovídajícím množství. Pro povzbuzení chuti je možné doporučit různé úpravy zeleniny, většinou však stačí na jednom talíři zkombinovat různě barevné druhy,“ říká dietoložka Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.

Barevné potraviny příznivě ovlivňují zdraví

Na barevné jídlo se tedy člověk více těší, je pro něj přitažlivější. Ještě důležitější však je, že konzumace pestrobarevných rostlin a plodů má pozitivní vliv na zdraví.

„Rostliny ve svém těle syntetizují pigmenty, které jim dodávají typické zbarvení. Tato barviva jsou přírodními antioxidanty, které chrání lidský organismus před negativními účinky volných radikálů. Přitom platí, že antioxidační účinek se výrazně zvyšuje kombinací různých druhů antioxidantů. Uplatňuje se tedy synergický efekt,“ vysvětlila  Knosová.

Více druhů zeleniny lépe působí

Pro zneškodnění nebezpečných volných radikálů je výhodnější sníst po sto gramech rajčat, žluté papriky, okurku, mrkve než čtyři sta gramů jednoho druhu zeleniny. Stejná zásada platí také pro ovoce.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

S masem můžete pro zpestření připravit i mraženou zeleninu.

V příjmu zeleniny a ovoce by se nemělo zapomínat na červenou, žlutou, oranžovou, zelenou ani modrou barvu. Ty ovlivňují příjem antioxidantů, jako jsou beta-karoten (v těle se mění na vitamín A), vitamíny E, C, lykopen, lutein, zeaxantin, a jiných fytochemikálií.

Enzymy nás chrání před vážnými chorobami

Ovoce a zelenina jsou zdrojem enzymů, které spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují naše tělo před onemocněním srdce a cév, cukrovkou a závažnými karcinogenními chorobami.

"Zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat zejména v syrovém stavu, protože většina antioxidantů se teplem ničí. Na druhou stranu účinek některých karotenoidů se naopak tepelným zpracováním zvyšuje, proto je vhodné část zeleniny konzumovat i tepelně upravenou. Jde zejména o mrkev nebo rajčata. Lykopen obsažený v rajčatech má totiž až pětinásobně větší využitelnost po tepelném zpracování. Není však pravdy, která by nebyla překroucena," tvrdí Knosová.

Jak nás ovlivňují barvy potravin

Červená barva

Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitamínů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň ve 100 gramech až dvojnásobně vyšší obsah vitamínu C, než je doporučená denní dávka.

Vysoký obsah vitamínu A a C má také červená kapusta a rajčata, višně a jahody. Už 100 gramů červené kapusty nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamín E.

Foto: Novinky

Keřík amerických brusinek.

Zelená barva

Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitamínu C. Například 100 gramů brokolice nebo kiwi nám dodá více vitamínu C, než denně potřebujeme, a stejné množství salátu zase pokryje denní dávku vitamínu A. Nejvíce vitamínu E obsahují kiwi a pórek.

Oranžová a žlutá barva

Jednoznačným favoritem v obsahu vitamínu A je mrkev a v obsahu vitamínu C zase žlutá paprika, která ve 100 gramech obsahuje téměř trojnásobně více těchto vitamínů, než je jejich doporučená minimální denní spotřeba. Dobré zastoupení vitamínů A, C a E mají také broskve, mango a meruňky.

Modrá barva

Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahují vitamín A v menším množství, ale mají dobré zastoupení vitamínů C a E.

Foto: Profimedia.cz

Švestek dnes na celém světě existuje na dva tisíce odrůd.

„Veřejnost se může dočíst o barevných dietách, jejichž principem je každý den konzumovat ovoce a zeleninu v jedné barvě. Toto tvrzení nemá reálný základ. Nejlepší je dodávat organismu různé druhy ovoce a zeleniny v průběhu dne. A právě v létě a na podzim je sezónní nabídka opravdu pestrá,“ dodala dietoložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám