Hlavní obsah

Při chůzi vydáme víc energie, než když jezdíme na kole

Praha

Přestože si mnozí myslí, že při jízdě na kole lidé vydají mnohem více energie, než při chůzi, vědci tvrdí opak. Ve svém výzkumu to dokázal přední český chirurg, profesor Pavel Pafko.

Foto: Profimedia.cz

Na kole při stejném výdeji energie ujedete osmkrát dále, než když jdete pěšky.

Článek

"Na kole při stejném výdeji energie ujedete osmkrát dále, než když jdete pěšky nebo využijete odrážedlo - drezínu," vysvětluje Pafko.

"Měřili jsme spotřebu energie při jízdě na různých druzích kol, porovnávali jsme ji a potvrdili, že vývoj kola šel správným směrem," prohlásil Pafko, který je sám celý život zapáleným cyklistou.

Kromě výdeje energie při chůzi a jízdě na odrážedle vědci změřili také ztrátu energie jezdců při jízdě na historickém "kostitřasu" a impozantním vysokém kole i na bicyklu moderním.

Čerstvý sedmdesátník Pafko připustil, že efekt jeho výzkumu zřejmě v praxi příliš využitelný nebude. "Přijde mi to asi jako výsledek cimrmanovských experimentů, jako je ten známý, že když se fouká cigaretový dým pod hladinu vody, tak nevznikne zlato," zasmál se Pafko.

Pro chirurga Pafka je však jízda na kole celoživotní láskou. "Po válce bylo kolo pro mou generaci dopravní prostředek snů," zavzpomínal. Jízda na kole navíc člověku pomáhá ideálně udržovat kondici i ve vyšším věku. "Když jedete krajinou a dáte si cíl, kam chcete dojet, tak vlastně relaxujete," konstatoval Pafko, který na svých vyjížďkách střídá kolo silniční s horským.

Reklama

Související témata:

Související články

Procházky udrží deprese v menopauze na uzdě

Ženy v přechodu nemohou udělat nic lepšího než chodit. Zní to sice trochu jako slovní hříčka, ale podle odborníků skutečně pravidelná chůze v tomto období...

Pravidelné procházky prospějí téměř každému

Chůze je oblíbeným letním sportem. Je levná a zdravá. Kdo rád a hodně chodí, podporuje své zdraví. Podle nejnovějších výzkumů má chůze řadu příznivých účinků -...

Výběr článků

Načítám