Hlavní obsah

Kuřačky jsou starší o sedm let, než ukazuje kalendářní věk

– Praha

Kouření bylo v dřívější době spíše doménou mužů. V posledních desetiletích však ženy nezůstávají pozadu. Kouří jich stále více, začínají ve stále mladším věku. Všichni vědí, že kouření poškozuje zdraví, podle nejnovějších zjištění ale i zvyšuje skutečné stáří žen, a to až o sedm let. Biologické stáří totiž na rozdíl od kalendářního ukazuje opravdovou míru opotřebení organismu.

Foto: Profimedia.cz

Při množství 40 vykouřených cigaret denně se u žen kuřaček zvyšuje biologické stáří oproti kalendářnímu o sedm let.

Článek

Kouření přispívá k řadě onemocnění: 90 procent případů rakoviny plic je z kouření, přes 95 procent lidí s infarktem do 45 let jsou kuřáci.

V ČR kouří 30 procent dospělých; 23 procent žen a 39 procent mužů.

Látky obsažené v cigaretách a samotný nikotin způsobují poškození buněk, zbytečně aktivují a zatěžují imunitní systém a přispívají k oxidačnímu stresu. Výsledkem je zhoršení vzhledu, což souvisí s horší kvalitou vlasů, nehtů a kůže, ale hlavně poškození životně důležitých orgánů, zejména srdce a plic, stoupá také riziko rakoviny.

Čtyřicet cigaret denně zvyšuje biologické stáří o 7 let

Britští vědci prokázali, že kouření také urychluje stárnutí buněk a jejich smrt. Sledovali vliv kouření na kvalitu genetické informace nesené v buňkách, zejména na kvalitu telomer, které chrání okraje chromozomů. Při každém buněčném dělení se telomery o něco zkrátí, a když z nich nezbude nic, buňka se dál nedělí a končí.

Studie, které se zúčastnilo přes 1100 žen, z toho 18 procent kuřaček, ukázala, že pokud žena vykouří přes 40 cigaret denně, její biologické stáří, měřeno délkou telomer, stoupne o sedm let. Studie tak potvrdila, že kouření nejen poškozuje buňky na tkáňové úrovni a způsobuje horší kvalitu kůže či plic, ale poškozuje i samotné buňky na nejzákladnější úrovni tím, že ovlivňuje genovou výbavu.

Lékaři varují, že na následky kouření umírá až polovina kuřáků. Každá vykouřená cigareta zkrátí život o pět minut. V ČR v důsledku kouření každý den zemře 65 lidí, týdně 500 a ročně až 23 tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřákovy plíce obsahují 3,5 kilogramu dehtu

Kouření škodí zdraví. Toto rčení se pomalu stává klišé. Ovšem poznatek odborníků, že milovník nikotinu za svůj aktivní kuřácký život nashromáždí ve svých...

Výběr článků

Načítám