Hlavní obsah

Praktické tipy, jak rychle vyřešit drobné zdravotní potíže

Novinky, Bohumila Kunertová

I když řekneme, že se těšíme dobrému zdraví, není to tak zcela pravda. Každého z nás někdy postihly trávicí obtíže, pálení žáhy, nelibě vonící dech nebo kocovina. I když se tyto "malé" zdravotní komplikace zdají ve srovnání s vážnými nemocemi zanedbatelné, dokáží občas pěkně potrápit. Odborníci z Británie přišli s poněkud zajímavým řešením, jak tyto neduhy vcelku rychle vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vás v noci překvapí zažívací potíže, lehněte si na levý bok. Podle britských vědců se vám jistě uleví.

Článek

Představte si situaci, že jdete s přáteli na večeři. Dáte si dobré jídlo, něco k pití a chcete si užívat příjemný večer. Najednou vás ale začne pálit žáha, nebo začnete pociťovat nepříjemné zažívací obtíže z jídla, které vám prostě nesedlo. Co teď? Pokud zrovna nemáte po ruce léky, které vám stoprocentně pomohou, je potřeba improvizovat.

Podívejte se s námi, jak se dají drobné zdravotní neduhy řešit podle britských expertů, tak jak je uvedl server The Daily Mail.

Máte zažívací potíže? Lehněte si na levý bok

Budíte se v noci tím, že vás trápí zažívací potíže? Lehněte si na levý bok, radí gastroenterolog Peter Fairclough z londýnské kliniky.

Nejčastější příčinou trávicích problémů je kyselý reflux, a to především v noci. Poloha na levém boku prý zabrání, aby se kyselé šťávy při této reakci organismu dostávaly do krku.

Pamatujte ale na to, aby vaše hlava byla o zhruba 8 - 10 centimetrů výš než nohy.

Při mírných popáleninách pomůže ovesná kaše

Spáleniny od sluníčka nejsou v letních měsících nic výjimečného. Pokud se to stane, v první řadě si vezměte nějaký prostředek na tišení bolesti.

Jako další účinný krok, který podle dermatologa Nicka Lowea z londýnské kliniky zabírá, je studená koupel, do které přidáte několik hrstí ovesné kaše, která zklidňuje a zvlhčuje pokožku. Vločky ale nedávejte přímo do vody, ale do propustného obalu, aby vám na opáleném těle nezůstaly nechtěné zbytky.

Máte kocovinu? Dejte si med

Ačkoli mnozí sáhnou při kocovině po osvědčených prostředcích na tlumení bolesti, stejně účinnou volbou může být i med.

Pokud vám tedy po nočním tahu není zrovna nejlépe, zkuste si namazat chleba s medem, nebo zkuste jakékoli jídlo s vysokým obsahem fruktózy. Přírodní cukr totiž pomáhá tělu rychleji se vypořádat s alkoholem. Vhodným zdrojem fruktózy jsou jablka, třešně, hrozny nebo rajčata.

Foto: Profimedia.cz

Při migréně pomůže espresso

Nejčastěji užívanými prostředky při migrénách bývají takzvané betablokátory, které zvyšují průtok krve do mozku.

U většiny lidí nastává před plným propuknutím migrény zhruba osmi a dvanáctihodinové období, ve kterém se objevují první příznaky. Mezi ty patří například pocit kovové chuti v ústech, nadměrné zívání nebo močení.

Pokud u sebe začnete pociťovat první známky migrény, je prý nejlepší dát si silné espresso a zapít ho velkou sklenicí vody. Poté je dobré praktikovat zhruba 20minutové středně těžké cvičení.

Tekutiny zvyšují celkový objem krve, zatímco kofein a cvičení zvyšují srdeční činnost, což napomáhá k rychlejšímu přísunu krve do mozku.

Na drobná poranění a žihadla pomáhá ocet

Až se vám příště "podaří" se říznout, nejprve opláchněte ránu pod studenou tekoucí vodou, abyste dostali pryč všechny nečistoty. Poté na postižené místo kápněte trochu octa a ránu přitlačte, uvádí Steve Riley, technický ředitel společnosti Milton.

Ocet nejen že zastaví krvácení, má také analgetický a antibakteriální účinek, zabrání infekci a urychlí hojení.

Při bodnutí hmyzem ocet pomáhá k lepšímu odstranění žihadla.

Při pocení rukou pomůže studená voda

Hypotalamus je část mozku, která u člověka kromě jiného funguje také jako tělesný termostat. Pokud přestanete například cvičit, nebo přejdete z teplého prostředí do chladnějšího, hypotalamus začne regulovat změnu teploty. Může to ale trvat až půl hodiny, takže se nějakou dobu můžete nadměrně potit, než se teplota organismu ustálí.

Pokud vás k tomu všeobecně trápí zvýšené pocení rukou, není to nic příjemného. Cévní chirurg Mark Whiteley v takovém případě doporučuje ponořit ruce až po zápěstí na několik sekund do velmi chladné vody.

V rukou se nachází velké množství krve, a v oblasti zápěstí je arteriální krev nejblíže kůži. Tam se krev také nejrychleji ochladí a bude tak posílána zpět do srdce, čímž se bude i stimulovat hypotalamus, a pocení by mělo co nejdříve přestat.

Ruce ale nenechávejte ve vodě dlouho. Jakmile vám začne být jakkoli chladno, vyndejte je z vody, nechte je opět trochu zahřát a poté opakujte.

Při pálení žáhy pomáhá mléko

Pokud vás v restauraci nebo na dovolené začne zlobit žáha, zkuste požádat o sklenici mléka. To je mírně zásadité a tak dobře pomáhá neutralizovat kyseliny. Mléko ale pomáhá jen dočasně, pokud tedy bude pálení žáhy pokračovat, doporučují lékaři použít vhodné prostředky, například antacid.

Zápach z úst zažene zelený čaj

Vědci z University of British Columbia při testech zjistili, že nejlepším pomocníkem při nepříjemném zápachu z úst je zelený čaj, který nejlépe pomáhá při ničení těkavých sloučenin síry, které se vytvářejí v ústech a mohou tak za nepříjemný dech.

Žvýkačky nebo mátové bonbóny v takovém případě prý vůbec nepomáhají, spíše výskyt nepříjemných bakterií v ústech zvyšují.

Reklama

Související články

Fámy a zbytečný rozruch kolem zmijí

Bulvární média bijí na poplach: letos se přemnožily zmije. Lékaři prý navíc nemohou používat séra proti jejich uštknutí. Pacienti po nich trpí dramatickými...

Výběr článků

Načítám