Hlavní obsah

Proč komáři nekoušou všechny stejně

Novinky, Veronika Hušková
Aktualizováno

Vlahé letní večery lákají milence k zamilovaným procházkám venku pod hvězdami. Tatam je ovšem romantika, jakmile se v blízkosti páru ozve notoricky známé "Bzzz!!". Komáři jsou tradičními sabotéry romantiky a jejich drzost mnohdy nezná mezí. Na druhou stranu jsou to však také gurmáni a ne každý jim chutná stejně. Podle čeho si své oběti vybírají, zjišťovali britští vědci.

Článek

Proč se po jediném letním večeru pod širákem škrábete ještě týden, zatímco váš přítel nemá ani štípanec, se snažili vysvětlit vědci z Aberdeen University a Rothamstedského výzkumného ústavu v Hertfordshire. Ti provedli průzkum na více než třech stech sportovcích a divácích závodu okolo břehů jezera Loch Ness, které je známé mraky komárů.

Zjistili, že někteří lidé jsou pokaždé poznamenáni otravným hryzavým hmyzem více než ostatní, zatímco asi 14 procent lidí si ze společně stráveného večera neodnese jediný komáří zásah. O těch druhých se vědci domnívají, že se už rodí v těle s látkami, jež komáry odpuzují.

"Komáři nás najdou podle těkavých látek, které vylučujeme z těla a také podle našeho dechu, konkrétně podle oxidu uhličitého," tvrdí profesor Jenny Mordue, který studii vedl.

Proto také podle něj ženy přitahují otravný hryzavý hmyz mnohem více než muži. Vylučují totiž více tepla, vlhkosti a chemických látek, jež komáry lákají. Ženy mají také podle vědců na komáří kousnutí mnohem silnější reakci. "To ale může být způsobeno i tím, že jsou na svou kůži citlivější," dodal profesor Mordue.

Dlouháni jsou pro komáry magnetem

Studie mimo jiné také zjistila, že míra přitažlivosti pro komáry je dědičná a že obecně jsou komářímu kousnutí více vystaveni vysocí lidé. Ač to zní kuriózně, je tomu tak hlavně proto, že více kříží otravnému hmyzu cestu. Komáři totiž nejčastěji létají ve výšce cca dva metry nad zemí.

Studie, která bude příští rok zveřejněna v oblasti veřejného zdraví věstníku British Medical Council's Public Health Journal, odmítá řadu populárních metod odpuzování komárů, mezi které patří například konzumace silně aromatických potravin, jako například česnek a cibule. Podle vědců takováto opatření nemají vůbec žádný účinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám