Hlavní obsah

Těhotným ženám údajně jedna káva denně neškodí

Budoucím maminkám, které si před otěhotněním s chutí dopřávaly šálek či dva denně a s bříškem si musejí nechat zajít chuť, svitla naděje. Porodníci a gynekologové zjistili, že jedna káva denně miminku neuškodí.

Foto: Profimedia.cz

Šálek kávy denně údajně nezvyšuje riziko samovolného potratu či předčasného porodu.

Článek

Odborníci dále trvají na faktu, že kofein může být pro těhotnou maminku, potažmo její plod, škodlivý. Ovšem ne tak, aby došlo ke spontánnímu potratu.

Výzkumy ukazují, že kofein je schopný proniknout placentou, což vedlo k obavám, že by to mohlo způsobit předčasný porod.

Ve Spojených státech gynekologové a porodníci potvrdili, že umírněná spotřeba kávy pravděpodobně nezvyšuje riziko předčasného porodu.

200 mg kofeinu denně údajně neškodí

Podle studie dvě stě miligramů kofeinu denně, což představuje asi třídecilitrový šálek kávy, nijak výrazně nepřispívá k potratu nebo předčasnému porodu. Nejsou zatím důkazy, zda spotřeba více než dvě stě miligramů kofeinu denně může ohrozit těhotenství.

Studie bere v úvahu i dva předchozí výzkumy, v nichž se sledovalo vždy více než tisíc těhotných žen. Americká porodnická a gynekologická společnost poukazuje i na dvě další studie, v nichž se uvádí, že mírná dávka kofeinu nezvyšuje pravděpodobnost předčasného porodu.

Reklama

Související články

Srdce i tělo rozehřeje horký šálek kávy

Možná to zní jako naivní představa, ale horký šálek kávy skutečně rozehřeje srdce nejen fyzicky. Podle americké studie se po jeho vypití fyzické teplo změní...

Výběr článků

Načítám