Hlavní obsah

Letní nemoci mohou pokazit celou dovolenou

Novinky, Karolina Zarzycká

Zdá se absurdní, že například i chřipku lze "chytit" nejen na podzim, ale i v létě, v období vysokých teplot. Na vině onemocnění, jež vlastně není chřipkou v pravém slova smyslu, mohou být nesprávně používaná klimatizace, pobyt u moře nebo oslabená imunita.

Jak se v letních měsících vyhnout angínovým onemocněnímVideo: Novinky

 
Článek

Časté a rychlé přechody z klimatizovaných kanceláří, společenských místností či aut, kdy je klimatizace nastavena například na příjemných 24 stupňů a venku může být na sluníčku i vysoko přes 30 stupňů Celsia, mohou být velice zátěžové i pro zcela zdravý organismus. Musí se totiž vyrovnat s velkým teplotním skokem. Zároveň se skrz klimatizaci mohou přenášet choroboplodné zárodky.

Více jsou ohroženy oslabení jedinci

Samozřejmě, že lidé s oslabenou imunitou jsou více unavení a snáze náchylní k mnoha různým nemocem virového i bakteriálního původu: nachlazení, chřipce, onemocnění dýchacích cest a nejrůznějším zánětům. Jako léčbu i prevenci onemocnění někteří lékaři doporučují užívat enzymy.

Organismus však dokáže zatížit i přirozený, prudký výkyv počasí, kdy se venku ochladí například o deset stupňů, jako se v Česku stalo v polovině července.

Také návrat z exotické dovolené v Egyptě, Tunisku, Thajsku či Jižní Americe zpět do relativně chladné domoviny může organismu přivodit teplotní šok, jenž je zárodečným místem pro onemocnění.

Letní chřipka není pravá chřipka

V horkých ročních obdobích se tato chřipka nazývá letní. Většinou se však jedná o zánět dýchacích cest, který způsobují zcela jiné viry než virus chřipky. Někdy se o letní chřipce hovoří v souvislosti s jakýmkoliv letním onemocněním dýchacích cest, u něhož není jasně stanovena jiná diagnóza, jako je například angína.

Angína se objevuje především v teplém období, kdy řada z nás volí rychlé ochlazení v podobě studených nápojů. Při pití ledových drinků se totiž snižuje prokrvení sliznice, čímž se sníží její přirozená imunita a organismus je pak více náchylný právě k angíně nebo různým virózám.

Letní období roku je také charakterizované zvýšeným výskytem nechřipkových virů, které napadají dýchací cesty podobně jako virus chřipky. Podle serveru www.chripka.cz se jedná zejména o takzvané Coxsackie A  viry a některé echoviry. Aktivitu vykazují také bakterie, například streptokoky.

Jak na letní chřipku

"Mezi příznaky takzvané třídenní, neboli letní chřipky patří teplota, bolest svalů a kloubů. Často ji provázejí průjmy. Avšak její průběh je lehčí než u běžné chřipky a během několika dnů sama mizí," uklidňuje pacienty Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Pravidla bezpečného používání klimatizace

  • neměli bychom jí být vystaveni víc než čtyři hodiny denně, v autě maximálně patnáct minut za hodinu
  • je třeba dbát na pravidelnou výměnu filtrů a čištění zařízení
  • teplotní rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by měl být 5-6, nejvíce však osm stupňů
  • kromě teploty je třeba sledovat i vlhkost a regulovat ji v rozmezí 40-70 procent
  • přechod z klimatizovaného prostředí do teplého by měl být pozvolný

"Léčba je jednoduchá. Pacient by měl zůstat v posteli, měl by hodně pít, a pokud horečka přesáhne 38 stupňů, měl by ji srážet za pomoci léků. Pokud by však potíže přetrvávaly, je na místě vyhledat lékaře."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám