Hlavní obsah

V letních tropech se zvyšuje riziko zánětů močových cest

Tropické počasí představuje hrozbu zánětů ledvin a tvorby močových kamenů. Tyto problémy se neobjeví primárně z důvodu vyšších teplot. Ledviny a močový měchýř jsou ale velmi citlivé na nedostatek tekutin, prudké změny teploty a vlhkost nebo zapaření v nevhodném oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Ledviny a močový měchýř jsou velmi citlivé na nedostatek tekutin.

Článek

Zánět močových cest se projevuje obvykle častým a bolestivým (občas dokonce i krvavým) močením, bolestí v podbřišku a ve výjimečných případech i zvýšenou tělesnou teplotou. Obecně platí, že zánět vzniká na podkladě bakterií rozmnožených v moči a postihuje převážně ženy. Pozor si samozřejmě ale musí dát všichni.

Preventivní opatření pro každého

V současné době se s tímto problémem potýká místy až skoro dvakrát tolik pacientů co obvykle, lidé tomu ale mohou sami předejít. Základem je dodržovat pitný režim a po koupání si převlékat mokré, tím pádem studené, plavky. V případě potřeby léčby je nutné navštívit lékaře, který na základě rozboru moči předepíše vhodná antibiotika - není vhodné si nějaká naordinovat jen na základě vlastního uvážení.

Vážně ohroženi byli vždy zejména starší a chronicky nemocní lidé, hlavně diabetici. Letos ale výrazně přibývá mladých pacientů s akutnímu urologickými problémy. "Na zapaření by si měli dávat pozor cyklisté, i těch v našich ambulancích letos výrazně přibývá," dodal primář liberecké urologie Jan Mečl, kam s akutním zánětem přichází denně zhruba pět pacientů.

V případě potřeby s návštěvou lékaře neváhejte

Mečl zdůrazňuje důležitost návštěvy lékaře. "Brusinky, urologické čaje a další protizánětlivé preparáty volně dostupné v lékárnách jsou jen podpůrné v rámci prevence, zánět z těla nevyženou," zdůraznil Mečl. Včasná návštěva lékaře podle něj může předejít vážným komplikacím, které třeba u zánětu ledvin mohou znamenat trvalé postižení.

Reklama

Související články

Na problémy s únikem moči pomáhá cvičení

Průměrně jedna ze čtyř žen se někdy setká s problémem úniku moči. Většinou jde o typ stresové inkontinence, který se objevuje při kašlání, kýchání, smíchu či...

Dna postihuje nejen klouby, ale i ledviny

Dna patří mezi velmi nepříjemné chronické onemocnění kloubů a ledvin, které postihuje nejčastěji muže středního věku, jenž rádi hodují. Snad právě proto se...

Nepodceňujte infekce močových cest

Majitelku cukrárny (30) začalo bolet v podbřišku a pak i v kříži. Teplota jí vylétla na 39 °C. Ležela stočená do klubíčka v posteli. Nestalo se to poprvé....

Výběr článků

Načítám