Hlavní obsah

Sluníčko může způsobit popáleniny prvního i druhého stupně

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké letní dny a pobyt na sálajícím slunci s sebou přináší riziko popálenin. Mnoho z nás se rádo opaluje, ale ne všichni víme, jak ochránit svou kůži před spalujícím sluncem. Přílišné opalování na přímém slunci totiž může způsobit popáleniny prvního i druhého stupně. A ne každý také ví, jaké ošetření zvolit.

Přílišné opalování na slunci způsobuje popáleniny prvního i druhého stupněVideo: Novinky

 
Článek

Naštěstí většina popálenin od slunce je lehkých. Ty dokážeme ošetřit sami, v domácím prostředí. Pokud však máme pocit, že na to sami nestačíme, a rozsah popálení je nezanedbatelný, je vždy lepší obrátit se na lékaře.

Velitel směny vodní záchranné služby Prahy 6 Michal Procházka radí nepodceňovat sluneční záření a chránit se před ním kvalitními krém. Na postiženou kůži pak doporučuje aplikovat tělová mléka a přípravky na popáleniny. Zdůrazňuje také dodržování pitného režimu. V horkých letních dnech doporučuje vypít až pět litrů tekutin denně.

Pokud máme dobře vybavenou lékárničku a na léto jsme připraveni, je dobré při popáleninách sáhnout po panthenolu, buď ve spreji, nebo masti. Můžeme použít také Calcium Panthotenicum na popáleniny, či se informovat v lékárně na vhodné přípravky.

Babské rady pomáhají na lehčí formy spálenin

Jako první pomoc pro domácí ošetření se výborně hodí vychlazený bílý jogurt. Ten naneseme na postižená místa a necháme jej tam co nejdéle. Spálenou kůži příjemně zchladí a zklidní. Zajímavý je také tradiční řecký recept na spáleniny od sluníčka. Jsou to lístky růžových květů namočené v octu. Ocet má totiž chladivé účinky a lístky růží zmírňují bolestivost kůže. Další možností je potřít popálená místa bylinkovou mastí, např. z aloe vera, či měsíčkovou mastí. Příjemná je také zklidňující koupel v chladné vodě a chladné obklady.

Pokud už máme kůži spálenou či citlivou, je důležité se sluníčku vyhýbat a hodně pít. Když už je nutné vyjít na slunce, pak jedině se zakrytými postiženými místy. Nejvhodnější je oblečení z přírodních lehkých materiálů.

Pokud máme puchýřky od spálenin, nikdy je nesmíme propichovat a spálenou kůži neloupat.

Opalování na dovolené je pro většinu z nás prioritou

Opalování a také jídlo a pití je o dovolené prioritou pro většinu z nás. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Median mezi 7477 respondenty od 12 do 79 let. Nejvíce si podle výsledků průzkumu chtějí slunění, dobrého jídla a také pití užívat lidé ve věku od 20 do 29 let (36,6 %). S narůstajícím věkem se jejich počet snižuje. Ve věku 70 až 79 let takovou dovolenou preferuje už jen 13,1 %.

Krémy na opalování pak podle výzkumu používají více ženy než muži. Opalovací krémy vedou u 45,8 % žen a samoopalovací přípravky používá 7,5 %.  Z mužů pak krémy na opalování po těle roztírá 31,2 % a samoopalovací jen 2,3 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám