Hlavní obsah

Nadměrné psaní sms vyvolává textofrenii a smúzkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Nadměrné psaní krátkých textových zpráv neohrožuje jen palce a kvalitu zraku, ale také vyvolává různé psychické potíže. Vyplývá to z výzkumu australské vědkyně Jennie Carrollové, která odhalila dokonce čtyři typy potíží. Informoval o tom na internetu australský deník The Sydney Morning Herald.

Foto: Profimedia.cz

Samo nadměrné textování je podle Carrollové, která se zabývá projektovým managementem, již volání o pomoc.

Článek

Lidé, kteří píší příliš mnoho sms, mohou podle Jennie Carrollové z Královského melbournského technologického institutu (RMIT) trpět textofrenií (textaphrenia) - pocitem, že člověk slyšel nebo cítil vibrace přicházející sms, i když žádná nedorazila, smúzkostí (textiety) - pocitem úzkosti z toho, že člověk neposílá ani nedostává žádné zprávy.

Další poruchy, které se objevují jsou post-traumatická textová porucha (post-traumatic text disorder) - fyzické úrazy v souvislosti s psaním sms, jako je například narážení do předmětů, a pocit skleslosti, pokud se nikdo neozývá; a nadměrné textování (binge texting), psaní velkého množství zpráv kvůli získání pocitu sebeúcty mezi vrstevníky.

Nadměrné psaní zpráv je volání o pomoc

"Textofrenii a smúzkost mají pisatelé sms, kteří se cítí osamělí a pochybují o své oblíbenosti" mezi ostatními, citovala vědkyni agentura DPA. Samo nadměrné textování je podle Carrollové, která se zabývá projektovým managementem, již volání o pomoc.

Vědkyně varovala také před možným rozšířením těchto potíží poté, co australský mobilní operátor Boost Mobile oznámil, že počet odeslaných krátkých textových zpráv se v Austrálii od roku 2008 zdvojnásobil. Podle serveru news.com.au jich jistý australský teenager za devět dnů napsal dokonce 4000.

Reklama

Související témata:

Související články

Časté psaní SMS může vést k bolesti ruky

Fyzioterapeuté, kteří lidem pomáhají s odstraněním bolestí zad nebo končetin, se v poslední době setkávají s novým typem potíží způsobených používáním...

Výběr článků

Načítám