Hlavní obsah

Včelí jed by mohl pomáhat při léčbě artritidy

Novinky, Bohumila Kunertová

I když jsou včely nepostradatelnou součástí přírody, pro většinu z nás představují hlavně obtížný hmyz. Případné bodnutí je sice obvykle jen chvilkovou nepříjemnou záležitostí, pro některé ale představuje smrtelné nebezpečí. Tito lidé by tedy jen těžko uvažovali o dobrovolném vystavení svého těla včelímu žihadlu. I to možná ale bude běžnou realitou, včelí jed by totiž mohl být důležitým artiklem v boji s artritidou.

Foto: Profimedia.cz

Složky obsažené ve včelím jedu prý povzbuzují imunitní systém, který dokáže lépe bojovat se záněty v kloubech.

Článek

Vědci doufají, že včelí jed by mohl představovat nejen vhodný prostředek při léčbě, a to především ve snížení bolestivosti při nemoci, která trápí velké množství lidí, ale dokonce i v prevenci.

Z dosavadních testů odborníci zjistili, že včelí jed může do jisté míry ovlivňovat záněty v kloubech, které vedou k rozvoji revmatoidní artritidy. Jed totiž obsahuje molekuly zvyšující množství přirozených hormonů v těle, které dokáží regulovat případný zánět, uvádí server Daily Telegraph.

Revmatoložka Suzana Beatriz Veríssimo de Mellová, která vedla výzkum na univerzitě v Sao Paulu v Brazílii, přesněji specifikovala protizánětlivé hormony, tzv. glukokortikoidy.

"Ačkoli je známo, že včelí jed obsahuje řadu látek, které způsobují bouřlivé imunitní a alergické reakce, byl k léčbě artritidy využíván již po celá století. Výsledky mnohých studií ale dokládají jen jistý "placebo efekt". My jsme ale při našich testech opravdu dokázali u králíků snížit rozsah alergické reakce podáním již zmiňovaných glukokortikoidů."

Alternativní medicína

Velmi častou formou alternativní medicíny je také takzvaná Bee Sting Therapy (terapie včelím bodnutím), při které jsou dobrovolníci kvůli zlepšení svého stavu ochotni snášet stovky bodnutí včelami. Tato alternativní forma je hojně využívána při zmírňování projevů astmatu nebo roztroušené sklerózy.

Profesor Alan Silman ale upozorňuje, že ještě nějakou dobu může trvat, než se najde vhodná forma klinické aplikace.

Pokud ale stále není nalezeno vhodné řešení v podobě steroidů, které by zmírňovaly alergické projevy, může být včelí jed řešením, jak preventivně zlepšovat imunitní obranu organismu, uvádí Silman.

Vzápětí ale dodává, že od prvotních úspěchů v pozitivní reakci některých pacientů ještě povede dlouhá cesta k přeměně těchto prvotních nálezů do praxe.

Reklama

Související články

Revmatická artritida může postihnout i kojence

Zhruba 3000 českých dětí trpí revmatickými onemocněními, z toho asi 2000 má juvenilní artritidu. Část nemocných s revmatickou artritidou lze úspěšně a bezpečně...

Výběr článků

Načítám